Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Drama koja se juče odigrala u domu penzionisanog pukovnika Gojka Lalovića na Bežanijskoj kosi, kada su njega i njegovu porodicu nasilno iselili iz stana zbog čega je Lalović čak pretio da će se obesiti na terasi, nažalost predstavlja još jedno je u nizu bahatih i brutalnih iseljenja građana iz njihovih domova. Prema mišljenju velikog broja građana, država je ovakvim postupkom dokazala da je ne interesuju životi građana.

Jučerašnja drama u domu pukovnika Lalovića, kog su iselili iz 15. puta, trajala je satima. Najpre su aktivisti organizacije „Krov nad glavom“ pokušali da onemoguće izvršiteljima da ih isele. Dok je ispred Lalovićevog doma trajala drama, nesrećni čovek je izašao na tersu, vezao omču za šipku i pokušao da izvrši samoubistvo.

Policija i vatrogasci su ipak ušli u stan i nekoliko sati kasnije, iselili Laloviće. Penzionisani pukovnik prevezen je u bolnicu, a njegova porodica noć je provela u hotelu.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Inače, ovo je 15. put da izvršitelji dolaze Laloviću na vrata, a minulog puta on se polio benzinom s namerom da se zapali.

„Izvšitelji i policija, oni su to juče uradili svom silom, bila sam prisutna, odnosno bila sam gore sa Gojkom i Žanom, oni su bili spremni na to da se ubiju. Da je neko od njih prvi krenuo, ne bih uspela to da sprečim… Bili je gore i Ministarstvo odbrane i policija i vatrogasci, izvršitelji, svi su bili spremni na to da se oni ubiju i to je najtužnije od svega“, kazala je Ivana Anđelković iz Združene akcije „Krov nad glavom“.

Gojko Lalovic
Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Da stvar bude još tužnija, ovo nije prvi put da je država ovako postupila i krenula đonom na one koji drugi dom nemaju i ne vide izlaz iz svoje situacije, ne prezajući od činjenice da takvim postupcima stavljaju do znanja da su kvadrati važniji od ljudskih života.

Vučić: Pukovnik Lalović izbačen zbog zakona bivše vlasti

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, izjavio je da nije upoznat sa slučajem pukovnika Lalovića, koga su zajedno sa porodicom izvršitelji izbacili iz doma na Bežanijskoj kosi, ali da je uprkos tome spreman da razgovara sa njim. On je istakao da je bivša vlast odgovorna zbog toga što je Lalović ostao bez doma, jer je donela zakone koji su to omogućili.

„Ne znam ništa o slučaju pukovnika Lalovića, taj zakon je donet u julu 2012. Donela ga je druga vlast. Spreman sam da primim porodicu Lalović, da vidim sve šta možemo da im pomognemo i obezbedimo normalni život.  Gledaćemo da im pomognemo na svaki način“, naveo je Vučić.

Zatvorili ulicu da bi iselili porodicu

Avgusta prošle godine iz svog doma u Ulici cara Dušana u Aranđelovcu iseljena je porodica Jašović, a tom dramatičnom i nadasve brutalnom činu prethodilo je čak i zatvaranje ulice u kojoj se stan nalazi.

Teodora Jašović, ćerka korisnika stana Gradimira Jašovića, ispričala je kasnije da su ona i njena porodica, nakon mnogobrojnih pretnji, ostali bez krova nad glavom „u protivpravnoj i brutalnoj akciji privatnog sudskog izvršitelja Vidoja Stojkovića i policije u Aranđelovcu“.

Dušanovac, hronika, pokušaj samoubistva, investitor
Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

„Policija je, tog 27. avgusta rano ujutru, oko 5 sati, blokirala ulicu i onemogućila slobodno kretanje građana. Privatni izvršitelj nije poslao zaključak o dolasku, niti je odgovorio na molbu mog oca o odlaganju iseljenja“, ispričala je Teodora Jašović za beogradske medije.

Iznela je i pojedine šokantne detalje, poput onih da deo policajaca nije imao legitimacije ali da su uprkos tome, koristili prekomerenu silu, te da su njenom stricu Stražimiru Jašoviću raskrvarili mošnice, povredili njenu strinu i drugaricu, dok su nju bacili na pod i „ostavili joj tragove obuće na leđima“.

Policajci polomili ruku bolesnoj ženi

Septembra prošle godine brutalnost je direktno na svojoj koži osetila Slobodanka Ninić iz Novog Sada. Slobodanka je inače obolela od karcinoma debelog creva i upravo tada, kada je snašla teška bolest, nastali su problemi. Kako je i sama ispričala za portal Nova.rs, došla je u situaciju da mora da bira između svog zdravlja i rate za kredit. Kako je došlo do kašnjenja u plaćanju rate, njen stan je bez znanja porodice, stavljen na doboš.

Ona je dramatične trenutke prošle godine prepričala za naš portal.

Pročitajte još...

„To jutro sam bila kod kardiologa. Samo što sam ušla u stan, skupila se policija, dolaze vatrogasci, dolazi hitna pomoć. Masa policije, kao zbog najvećeg kriminalca. Da nisu uhapsili Mladića, pomislili bi da njega hapse. Ja sam se i branila. Nabavila sam benzin, znači pretila sam da ću da se upalim. Pretila sam i da ću skočiti sa sprata. Međutim, nije to ništa njih zanimalo da li ću ja ostati živa ili ne. Njima je bio cilj da me izbace i to je otprilike to“, kazala je on i dodala:

„Oni, znači, uspevaju da razbiju vrata, da uđu stan. Ja se zaključavam u jednu od soba. U tom momentu su doveli neku policajku za pregovore, pokušavala je da me ubedi da izađem. Ona je mene viknula da dođem do vrata. Ja sam došla, naslonila se. I samo odjednom u sekundi, počinje krckanje neko, vrata se lome, oni su razbili vrata, vrata su pala na mene. Istog momenta sam osetila da mi je pukla ruka“.

Ona je u međuvremenu na sudu dobila presudu u svoju korist.

Bolesnu baku (90) hteli da iznesu iz stana

Februara 2019. godine u Sarajevskoj ulici se odvijala prava drama, kada je pokušano iseljenje 90-godišnje starice Mare, inače izuzetno narušenog zdravstvenog stanja. Stan baka Mare je prethodno prodat zbog duga koji ona ne spori, već u tom trenutku, u februaru mesecu kada uopšte ne bi trebalo da se vrše iseljenja jer je zima, traži samo da se ono odloži.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Ispred zgrade se okupilo pedesetak Marinih komšija, uključujući i aktiviste „Krova nad glavom“, koji su pokušali da spreče izvršitelje da bolesnu staricu izbace na ulicu. Pred zgradu je čak došao i kombi za selidbe, sanitet Hitne pomoći…

Nesrećnu ženu pratkično je spasio lekar hitne pomoći koji je insistirao na tome da se iseljenje odloži zbog njenog teškog zdravstvenog stanja, pošto je konstatovao da ne sme da se iznosi napolje, kako je planirano da se iseljenje obavi, već da mora ostati na kućnom lečenju.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare