Momčilo Perišić. Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

Presuda Apelacionog suda, kojom je kazna bivšem načelniku generalštaba Vojske Jugoslavije, generalu Momčilu Perišiću, povećana sa 3 na 4 godine, izrečena je skoro u dan kada je uhapšen, pre 20 godina.

Ceo slučaj Perišić, makar što se srpskog pravosuđa tiče, počeo je davne 2002. godine, tačnije 12. marta u jednom motelu na Ibarskoj magistrali kada su pripadnici Vojno-bezbednosne agencije spektakularno uhapsili nekadašnjeg komandanta.

Sve je obavljeno spektakularno, što inače nije običaj jedne od najtajanstvenije obaveštajne službe na ovim prostorima, koja voli da deluje u senci, tako da je to kod mnogih ostavilo utisak da u pitanju nije samo kontraobaveštajna akcija, već i politički marketing. U to vreme se već, uz veliki prasak,  raspadala vladajuća koalicija Demokratska opozicija Srbije (DOS) koja je srušila režim Slobodana Miloševića 6. oktobra 2000. godine.

Pročitajte još:

Perišić je prošao put od načelnika Generalštaba Vojske Jugoslavije u ratnim devedesetim, do disidenta i političkog protivnika tadašnjeg predsednika Srbije Slobodana Miloševića kome se usprotivio uoči  NATO bombardovanja Jugoslavije. U vladi čiji je premijer bio Zoran Đinđić, penzionisani general bio je jedan od brojnih potpredsednika i samim tim je došao u sukob sa tadašnjim predsednikom Vojislavom Koštunicom.

Ono što je sigurno je da je Momčilo Perišić uhapšen 14. marta 2002. kada je Perišić uhapšen zajedno sa američkim obaveštajcem Džonom Nejborom, dok mu je predavao neka osetljiva dokumenta. Nejasno je kakva su dokumenta u tom trenutku mogle da nanesu neku veliku štetu tadašnjoj vojsci koja je započela novu eru odnosa sa zapadnim zemljama. Najteža okolnost u celom tom slučaju je način na koji je Perišić predao dokumenta Nejboru, mesto i vreme. Džon Nejbor, koga je u to vreme štitio diplomatski imunitet, brzo je pušten iz pritvora i otputovao je iz Srbije.

Suđenje se oteglo, započeto pred vojnim sudom, koji je u međuvremenu ukinut, započinjano je, pa prekidano. Tadašnji šef vojne službe bezbednosti koja je stajala iza Perišićevog hapšenja, bio je Aca Tomić, blizak saradnik Vojislava Koštunice. Stekao se utisak da je najvažniji u celoj priči bio sam čin hapšenja, a ne presuda. Izgledalo je da će to biti jedan od onih procesa koji se vode do zastarevanja, ali je postupak nastavljen 2014.

Viši sud u Beogradu osudio je 5. februara 2021. Momčila Perišića na tri godine zatvora, zbog špijunaže, odnosno odavanja tajnih podataka američkom obaveštajcu. Osim Perišića, osuđeni su i pukovnik Miodrag Sekulić i nekadašnji pripadnik vojske Vladan Vlajković, na po godinu i po dana zatvora.

BONUS VIDEO: Hapšenje osumnjičenog za trgovinu drogom u Subotici

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar