Potraga za Matejom Periš Foto: Goran Srdanov/Nova.rs, Privatna arhiva

Nestanak Splićanina Mateja Periša (27), koji je poslednji put viđen u noći između 30. i 31. decembra u klubu "Gotik", prijatelji su prijavljivali u dva navrata - ujutru, shvativši da se mladić ne pojavljuje duže vreme i još jednom kada je policija i zvanično zaprimila prijavu. Ove informacije otvorile su pitanje i pokrenule raspravu - da li je policija mogla da reaguje brže, odnosno da li je prekršila zakon time što odmah nije počela potragu.

Periš je kobne večeri, prema onome što je policija do sada uspela da rekonstruiše, u majici kratkih rukava istrčao iz kluba „Gotik“. Narednih petnaestak minuta proveo je trčeći beogradskim ulicama, a zatim je poslednji put usnimljen kako silazi na platformu kod restorana Savanova. Šta se dešavalo ispred kluba u trenutku kada je istrčao, nije poznato, pošto na tom potezu nije usnimljen.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Šta je Periša nateralo na taj čin, zbog čega je istrčao iz kluba i gde se uopšte uputio, nije poznato do danas. U međuvremenu, svetlo sumnje palo je na prijatelje koji su u javnosti naširoko osuđivani zbog svega što se dogodilo, iako nijednom nisu dali izjavu niti javno govorili o Perišu. Najpre zato što Perišev nestanak nisu prijavili iste večeri.

U poplavi različitih informacija, kako proverenih tako i neproverenih, koji se ovih dana pojavljuju u medijima, saznali smo i da su se Periševi prijatelji kobne noći vratili u apartman, a da su u policiju otišli ujutru oko 10.00 sati. Tada im je u stanici navodno rečeno da obiđu beogradske bolnice i da tamo potraže svog prijatelja.

Kada su obavili „posao“, Periševi drugovi su se ponovo vratili u policijsku stanicu i njegov nestanak prijavili oko 18.00 časova. Ovim saznanjem otvoreno je pitanje da li su policajci u potragu za Perišem mogli krenuti znatno ranije, ali i ono važnije – da li je njihovim (ne)činjenjem prekršen zakon.

Naime, Zakon o policiji, kojim se uređuju unutrašnji poslovi, organizacija i nadležnost Ministarstva unutrašnjih poslova, u svom članu 59 govori o traganjima za licima i predmetima. U prvoj rečenici ovog člana navedeno je da „policija, odmah po saznanju, sprovodi mere traganja za licima i predmetima“, iz čega se može izvesti da je policija bila dužna da već u 10.00 sati, kada su Periševi drugovi prvi put došli u stanicu, pokrene potragu za njim.

Matej Periš Foto:MUP Hrvatska

O tome koliko je vremena izgubljeno nedavno je govorio i Igor Jurić, osnivač Fondacije „Tijana Jurić“, istakavši da je to delimično i propust prijatelja.

„Prvo je od 2.30 do 10.00 sati izgubljeno 7,5 sati, a kasnije od 10.00 do 18.00 časova, dodatnih osam sati. To je katastrofalan gubitak vremena za potragu za nestalim licem. Dakle, oni su već u 10 ujutru su bili u policiji i prijavili nestanak. Tada im je rečeno da se raspitaju u bolnicama. Kada su to isproveravali, vratili se u 18.00 časova u stanicu i rekli da njega nema. Onda je policija počela potragu. To jeste propust prijatelja…“, rekao je Jurić.

Podsetimo, policija je juče prvi put zvanično saopštila kojom rutom se kretao Periš u noći nestanka, analizirajući snimke sa sigurnosnih kamera okolnih lokala. Naveli su da je utvrđeno da Periša niko nije jurio i da niko sa njim nije trčao, te da u ovom trenutku ne postoje tragovi koji bi ukazali na to da je nestanak Splićanina povezan sa bilo kakvim nasiljem.

Kriminolog: Veliki propust policije o kom se malo priča

Na propuste srpske policije ukazao je i hrvatski kriminolog Željko Cvrtila rekavši da se u potragu za Matejem Perišem (27) krenulo suviše kasno. Policija je, umesto da strance pošalje da traže Periša po bolnicama, to mogla odraditi za pola sata telefonski, kaže kriminolog.

„U pravu potragu se krenulo tek drugi dan ujutro, tako da se izgubilo 30-ak sati od trenutka nestanka osobe, to je ogroman propust MUP-a, i to nije dovoljno naglašeno u Srbiji, a koiliko vidim, nije ni u Hrvatskoj“, ocenio Cvrtila i dodao:

Željko Cvrtila, kriminolog iz Hrvatske
Željko Cvrtila Foto: N1

„Zamislite Splićane po Beogradu šaljete da traže po bolnicama. Niti znaju gde su bolnice, niti znaju koga će tamo išta pitati, što je MUP mogao da proveri za pola sata telefonskim pozivima. Nakon toga, već u pola 11.00, 11.00 su mogli pokrenuti potragu što je znatno pre nego 18.00 sati kada je već mrak i teže je“, rekao je Cvrtla.

Bonus video: Rekonstrukcija kretanja nestalog Splićanina

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar