Foto: Instagram/mileena_radulovic, Printscreen/RTS

Suđenje Miroslavu Aleksiću, profesoru glume optuženom za nekoliko krivičnih dela silovanja, odloženo je danas u Višem sudu u Beogradu zbog štrajka advokata. Na današnjam glavnom pretresu Aleksić je trebalo da iznese odbranu, a portal Nova.rs izdvaja šta sve znamo o slučaju optuženog profesora glume.

Aleksić je na današnjem glavnom pretresu trebalo da iznese odbranu, međutim, usled štrajka advokata koji je počeo prošle nedelje, suđenje je odloženo.

Suđenje je odloženo za 2. februar i 1. mart, a Aleksić je ranije na pripremnom ročištu negirao krivicu.

Za slučaj, koji je potresao srpsku javnost, saznalo se januara ove godine, kada je glumica Milena Radulović istupila i javno ispričala šta je pretrpela od svog profesora glume, Miroslava Aleksića.

„Šest godina sam bila u školi Mike Aleksića kada me je silovao. Imala sam 17 godina. To se nije dogodilo jednom. Ponavljalo se“, rekla je ranije glumica u ispovesti za “Blic”.

Milena Radulović Foto:Zoran Lončarević/Nova.rs

„Grupa je imala dobre strane. Čitali smo jednu knjigu nedeljno, išli u pozorište, gledali filmove, bili smo kulturna, dobra deca. U grupi se propagirala religija, časovi su počinjali molitvom „Oče naš”, devojčice su dolazile u suknjama, dečaci u cipelama, kosa i nokti su morali biti uredni. Ali uvek je bilo strogo, surovo. On je bio veoma strog, a svi su govorili: „Pa, dobro, on jeste surov, ali takav je Mika, on ima svoje metode”. Postojala su jasna pravila“, rekla je mlada glumica pre nekoliko meseci i dodala:

„Govorio je da su deca mali ljudi, a nama je prijalo kad čujemo: „Vi ste samostalni, ovo je nešto samo vaše.” Poništavao je roditelje i njihovu ulogu, ali tada nam to nije delovalo sporno“, ispričala je ona.

Pročitajte još:

Istakla je i da je iz takvog sveta, strogog i ustrojenog, ali ipak sigurnog, preko noći prešla u pakao seksualnog zlostavljanja koje je trajalo.

Mlada glumica je povodom navoda koje je iznela saslušana u tužilaštvu, a njeno ispitivanja trajalo je pet sati. Ubrzo su se osmelile i druge devojke i prijavile seksualno zlostavljanje, a među njima je i glumica Iva Ilinčić.

Istragu protiv Aleksića obeležile su razne situacije. U pojedinim medijima bilo je pokušaja da se diskredituju iskazi oštećenih devojaka na različite načine. Sa druge strane, supruga optuženog, profesorka Biljana Mašić Aleksić, muža je od samog početka pružala podršku. Takođe, branili su ga i pojedini glumci.

Biljana Mašić. Foto: Printscreen/Sputnik/Dok anđeli spavaju

Podršku je najbolje oslikalo njeno gostovanje u jednoj emisiji u kojoj je sve vreme branila Aleksića. Tom prilikom Mašićeva, ali i istaknuti glumci, među kojima su Vuk Kostić, Rastko Janković i Goran Sultanović, govorili su da je praktično nemoguće da je optuženi profesor učinio to za šta ga optužuje čak devet devojaka.

Emisija je izazvala brojne osude u javnosti, koji tvrde da se na ovaj način omalovažavaju žrtve.

Tokom višemesečne istrage sve više devojaka se javljalo u tužilaštvo u nameri da ispričaju šta su doživele tokom boravka u školi „Stvar srca“. U slučaju pojedinih žrtava došlo je do zastare krivičnog gonjenja zbog velikog protoka vremena.

Miroslav Mika Aleksić ispred suda Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Istraga protiv Aleksića je konačno rezultirala podizanjem optužnice, koju je 5. avgusta potvrdio Apelacioni sud u Beogradu.

Njega su, prema optužnici, dve devojke optužile za silovanje 2012., 2013. i 2018. godine, a još pet učenica za nedozvoljene polne radnje, koje su se dešavale kada su, kako su navele, pohađale časove.

Na samom početku procesa počele su da se naziru izvesne opstrukcije. Aleksićeva odbrana je priložila sudu izjave više od 50 svedoka koji su spremni da svedoče u korist profesora glume. Jasno je da će se, ukoliko sud prihvati predlog, suđenje znatno odužiti.

Usijao se SOS telefon

Kako je naš portal ranije pisao, zbog ispovesti glumice Milene Radulović, žene širom Srbije su se ohrabrile da govore o seksualnom zlostavljanju: to dokazuje značajno veći broj poziva upućenih SOS linijama za žene žrtve nasilja.

„Javlja nam se sve više žena koje su doživele baš seksualno nasilje. Definitivno govorimo o povećanju. Proteklih dana češće nas zovu pre svega starije žene koje su doživele seksualno nasilje pre 10 ili 20 godina, a koje sada prvi put progovaraju“, rekla je ranije za naš portal Sanja Pavlović iz Autonomnog ženskog centra.

Foto: N1

Nedugo nakon Milene u javnosti je o seksualnom zlostavljanju govorila i glumica Danijela Štajnfild. Ona je istakla da je silovana od strane glumca Branislava Lečića.

BONUS video: Mika Aleksić pred sudom – gosti Jugoslav Tintor I Vanja Macanković

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar