Predrag Koluvija Foto: Printscreen/Radio televizija Vojvodine

Suđenje Predragu Koluviju, većinskom vlasniku poljoprivrednog gazdinstva "Jovanjica" na kome je novembra prošle godine zaplenjeno skoro četiri tone marihuane, nastavljeno je juče u Specijalnom sudu u Beogradu. Advokatica Predraga Koluvije, Zora Dobričanin Nikodinović juče je pokušala da ospori dokaze tužilaštva i tvrdila je da su nezakonito prikupljeni. Među novima svedocima koje je predložila, jeste i pripadnica policije Jana Antonijević, koja je prikupljala i veštačila biljke konoplje pronađene na plantaži.

Dobričanin Nikodinović juče je na suđenju predložila nove svedoke, među kojima i pripadnicu MUP-a Janu Antonijević, koja je bila jedan od veštaka biljaka konoplje pronađenih u „Jovanjici“.

Advokatica je optužila Antonijević da je dokaze prikupila nezakonito.

„Antonijević je kompromitovala dokaze jer je propustila da navede postojeće oznake biljaka. Svaka biljka na „Jovanjici“ ima svoju ličnu kartu, JMBG koje radnici zovu bar-kod. Ti bar-kodovi su potpuno zanemareni, a policija je stavila neke svoje brojeve“, rekla je advokatica.

Biljke zaplenjene na „Jovanjici“, kako je na ranije rekao tužilac Saša Drecun, tri puta su veštačene i ove analize pokazale su da je u konoplji pronađena psihoaktivna supstanca THC veća od zakonskog minimuma.

Dobričanin Nikodinović, ipak, aludirala je juče da su pojedina veštačenja nameštena. Naime, ona je istakla da je prvo veštačenje iz novembra prošle godine pokazalo da biljke imaju zanemarljiv procenat THC-a, a da je veštačenje iz marta ove godine pokazalo drastično veći procenat – čak 17 odsto.

„Zanimljivo jako da je THC povećan kada je Koluvija u pritvoru već nekoliko meseci. Ja ne verujem u to apsolutno“, rekla je advokatica.

Koluvija, naime, tvrdi da nije uzgajao marihuanu, već industrijsku konoplju – biljku iz iste porodice koja je legalna za uzgajanje. Ključna razlika je upravo u procentu psihoaktivne supstance THC. Tužilac Saša Drecun tvrdi da je industrijska konoplja bila samo „paravan” za uzgajanje marihuane.

Antonijević je druga osoba iz MUP-a koja je na ovom suđenju predložena kao svedok. Koluvijina odbrana ranije je predložila da svedoči i Milosav Miličković, državni sekretar u MUP-u i jedan od osnivača Srpske napredne stranke (SNS). Njegovo svedočenje trebalo bi da pomogne Koluviji da dokaže nevinost.

Podsetimo, većinski vlasnik firme “Jovanjica” uhapšen je novembra prošle godine sa falsifikovanom službenom policijskom ispravom kod sebe. Tada je otkriveno da se u plastenicima na imanju čiji je vlasnik nalazi oko 649,4 kilograma osušene marihuane, ali i plantaža od 65.581 stabljika kanabisa. Ubrzo je u javnosti procurela informacija i da je ovo imanje dobilo najmanje tri kredita od državne Agencije za osiguranje i finansiranje izvoza u ukupnom iznosu od 3,9 miliona evra, kao i da su ga u ranijim godinama obilazili brojni politički funcioneri.

Sem Koluvije u ovom postupku sudi se Sergeju Mrđi, koji je u bekstvu, zatim Vladanu Živojinoviću, Branislavu Miljeviću, Zdravku Miloševiću, Stevanu Holić, Vuletu Bojoviću, Petru Živanoviću, Petru Hricaju i Bobanu Jovanoviću.

Svi su negirali krivicu.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar