Vladimir Cvijan Foto:Screenshot/Youtube/RTV Marš HD Valjevo

Tri godine nakon što je Više tužilaštvo u Beogradu arhiviralo predmet u slučaju smrti beogradskog advokata i bivšeg visokog funkcionera SNS Vladimira Cvijana, ali i neposredno nakon što je ova uspešno zataškavana vest procurela u javnost, MUP je od postupajuće zamenice tužioca dobio takozvani nalog za prikupljanje potrebnih obaveštenja. Ovaj nalog, koji se uglavnom izdaje u okviru predistražnih radnji, a ne nakon tri godine od arhiviranja nekog slučaja, obuhvatio je i saslušanje Cvijanove supruge sa kojom je imao sina, a koja iz nekog razloga nije ispitana još 2018. kada je u Dunavu pronađen njegov leš.

Najnovija saznanja o slučaju misteriozne smrti Vladimira Cvijana objavio je na svom Tviteru beogradski advokat Ivan Ninić, koji godinu dana pokušava da pristupi celom predmetu, na osnovu Zakona o pristupu informacijama od javnog značaja.

„Slučaj Cvijan upravo ilustruje koliko su institucije razorene, kada je moguće prepakovati predmet 3 godine kasnije, bez da je iko imao potrebu da zvanično objasni šta je osnov ovih radnji, ko je naložio, s kojim ciljem, šta je rezultat, gde je odgovornost što to nije urađeno 2018“, napisao je Ninić na Tviteru.

Vladimir Cvijan Foto:BETAPHOTO/MILAN TIMOTIC

Zbog upornog i drskog ignorisanja tužilaštava, koje je svojim (ne)postupanjem samo stvorilo dodatno sumnju javnosti u čitav ovaj slučaj, reagovao je i Poverenik kom je naposletku dat predmet na uvid. Istovremeno, Poverenik je naložio da se u roku od pet dana Niniću omogući uvid u predmet.

U odgovoru koji je Ninić dobio iz kancelarije Poverenika, naveden je niz novih sumnjivih okolnosti, koje, kako navodi advokat Ninić u svojim objavama na Tviteru, jasno ukazuju da je predmetz prepakovan.

Naime, Ninić navodi d aje postupajuća zamenica višeg javnog tužioca Vesna Petrović, predmet arhivirala još u martu 2018, dva meseca nakon što je Cvijanov leš pronađen. Iz pisma Poverenika jasno se vidi da su poslednja dokumenta koja se nalaze u predmetu iz marta 2021. to jest perioda nakon što je u javnost procurela vest o njegovoj smrti.

Podsetimo, za smrt Vladimira Cvijana, koji je pred nestanak iz javnog života otvoreno kritikovao vlast i predsednika Aleksandra Vučića, saznalo se tek posle tri godine, tačnije prošle. Period od 2014. kada je nestao do 2018. kada je preminuo ostao je pod velom misterije.

“Što se tiče njegove smrti, mislim da kada o tome govorimo, moramo da se vratimo na period kada je nestao iz javnog života. Zbog čega je morao da nestane, zašto je napustio Srbiju? To su pitanje na koja nemamo odgovore”, kaže Ninić.

Podsetimo, javnost u Srbiji je tek sredinom marta prošle godine saznala da se Cvijan utopio januara 2018., što je izazvalo brojne kontroverze, s obzirom da to nigde dotad nije bilo saopšteno. On je bio istaknuti političar, koji je bio zastupljen u javnom životu Srbije, pa se tako postavlja pitanje kako je moguće da niko od njegovih saradnika, proteklih godina, nije postavio pitanje gde se on nalazi.

Cvijan je iza sebe imao dugogodišnju karijeru. Od februara 2008. godine bio je savetnik Borisa Tadića, a obavljao je i dužnost generalnog sekretara Predsedništva Srbije. Predsedništvo je napustio 2010. godine, da bi potom pristupio Srpskoj naprednoj stranci. Na listi SNS-a, na parlamentarnim izborima 2012. izabran je za narodnog poslanika, da bi naredne godine napustio tu stranku.

Pročitajte još:

Jedna od misterija koja je, takođe, bacila sumnju u ceo slučaj jesu dokumenta koja je BIA objavila o Cvijanovom slučaju. Interesantno je da su pripadnici BIA sa porodicom Cvijana obavili razgovor tek nedavno, iako je političar mrtav već neko vreme.

Između ostalog, u pomenutim dokumentima, a o čemu je naš portal još ranije pisao, Cvijanova bivša supruga do marta ove godine nije znala da je on mrtav.

Bonus video: Kome nije u interesu da se sazna istina o Cvijanovoj smrti

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare