sud, čekić
Foto:shutterstock

Branioci nekadašnjeg načelnika Resora državne bezbednosti Radomira Markovića zatražili su za njega oslobađajuću presudu u svojim završnim rečima na suđenju za ubistvo novinara i izdavača Slavka Ćuruvije, negirajući da postoje dokazi koji bi Markovića teretili za Ćuruvijino ubistvo, objavio je portal Udruženja novinara Srbije.

Vladimir Marinkov, advokat prvooptuženog Markovića, je naveo da je iskaz Milorada Ulemeka Legije neistinit, a da je tužilac svoju optužnicu u odnosu na Markovića zasnovao „isključivo na tom iskazu“ i tvrdio „da nije bilo susreta između Ulemeka i Radomira Markovića u kancelariji Franka Simatovića, kako je to Ulemek naveo, da to sigurno nije moglo da se desi 29. marta jer Ulemek nije bio u Beogradu, a i da je zgrada Druge uprave u Кneza Miloša krajem marta 1999. godine bila ispražnjena jer je bila NATO meta“.

Drugi Markovićev branilac Dušan Mašić ocenio je da je Marković u zatvoru 20 godina „samo zato što je patriota i pošten čovek, a da su zasluge Slavka Ćuruvije bile u rušenju države“, preneo je portal UNS u izveštaju sa današnjeg ročišta.

Branilac trećeokrivljenog Miroslava Кuraka Stevan Protić je rekao da nema nijednog dokaza da je Кurak učinio krivično delo ubistva, te da zato „nema ni završne reči“.

Glavni pretres biće nastavljen u petak iznošenjem završnih reči branilaca Ratka Romića i Milana Radonjića.

Slavko Ćuruvija ubijen je 11. aprila 1999. godine u Beogradu, ispred ulaza u zgradu u kojoj je živeo. Suđenje za ubistvo počelo je 2015. godine, a u aprilu 2019. godine okrivljeni su proglašeni krivim.

Za učešće u ubistvu Ćuruvije na ukupno 100 godina zatvora osuđeni su nekadašnji šef Resora državne bezbednosti Radomir Marković, šef beogradskog centra DB Milan Radonjić, pripadnik rezervnog sastava DB Miroslav Kurak i operativac DB Ratko Romić. Marković i Radonjić osuđeni su na po 30 godina zatvora. Romić i Kurak osuđeni su na po 20 godina zatvora.

Septembra 2020. godine Apelacioni sud u Beogradu je ukinuo presudu, ističući da je prvostepeno veće prekoračilo optužnicu.

Okrivljeni Marković već služi kaznu zatvora od 40 godina, dok su Radonjić i Romić u kućnom pritvoru. Miroslavu Kuraku se sudi u odsustvu jer je u bekstvu.

BONUS video: Zapaljeni automobil porodice iz Aleksinca

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar