Veljko Belivuk Velja Nevolja i Marko Miljković, Suđenje grupi Veljka Belivuka u Specijalnom sudu Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Apelacioni sud u Beogradu odbacio je zahtev za izuzeće sudije Vinke Berahe Nikićević, koje je zatražio advokat Dejan Lazarević, zastupnik Veljka Belivuka i Marka Miljkovića. On tvrdi da sudija Beraha Nikićević ne može biti postupajući sudija jer je sklopila sporazum sa okrivljenim saradnicima za dela koja su još u fazi istrage, a što bi trebalo da je uradio sudija za prethodni postupak. Postavlja se pitanje da li ova odluka može biti problematična u jednom trenutku, ali i dovesti do toga da zbog proceduralnih propusta ceo slučaj padne, što je nedavno bio slučaj na suđenju Darku Šariću.

Odbrana uhapšenih vođa kriminalnog klana Belivuka i Miljkovića zatražila je izuzeće jer je postupajuća sudija Beraha Nikićević učestvovala u zaključivanja Sporazuma o svedočenju sa optuženima i to za, između ostalog, dva krivična dela koja su u istrazi – ubistvo Gorana Mihajlovića i Nikole Mitića, a o kojima bi trebalo da odluči sudija za prethodni postupak.

Time praktično, po tvrdnjama odbrane, sudija ima dvojno svojstvo zbog čega je moralo doći do njenog izuzeća. Ipak, sud je odbio zahtev odbrane, pa se postavlja se pitanje da li je na ovaj način otvoren prostor da u jednom trenutku postupak bude vraćen od strane više instance na ponovno odlučivanje.

Suđenje Belivuku Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs/Advokat Dejan Lazarević

Izvor našeg lista ističe da pomenuta odluka može biti problematična iz jednog razloga.

“S obzirom na to da je sporazum specifičan I da na njega ne postoji pravo na žalbu, onda to može biti problematično u nekom narednom periodu. Na ovaj način dovodi se u pitanje zakonitost rešenja koje je sudija donela, u ovom slučaju sporazuma, bar u odnosu na ta dva krivična dela koja su u fazi istrage. Ona je na taj način postupila I kao sudija za prethodni postupak, iako je postupajući”, kaže izvor našeg lista.

Već viđen scenario

Identičan scenarion javnost je imala prilike da vidi nedavno, kada je presuda protiv Darka Šarića, zbog šverca narkotika, vraćena na ponovno odlučivanje zbog povrede zakoma.

Naime, Vrhovni kasacioni sud (VKS) Srbije ukinuo je prošle godine pravosnažnu presudu kojom su Darko Šarić i njegova grupa osuđeni za šverc skoro šest tona kokaina. Sud je, kako stoji u odluci, vratio Apelacionom sudu u Beogradu da ponovo odlučuje o predmetu u kojem je Šarić bio osuđen na 15 godina zatvora.

Darko Šariš, Specijalni sud
Darko Šarić Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

VKS je naveo da je drugostepena presuda ukinuta, jer je u sastavu petočlanog sudskog veća koje je donelo tu presudu učestvovalo dvoje sudija koje su prethodno odlučivale o produženju pritvora Šariću.

Tako je posle 11 godina suđenja proces praktično vraćen na početak. Nije isključeno da će identična situacija biti u slučaju Belivuk.

Pročitajte još:

List Nova pokušao je da dobije odgovor od Višeg suda u Beogradu da li je moguće da postupajuća sudija učestvuje u zaključivanju sporazuma za, između ostalog, dva krivična dela koja su u fazi istrage, ali do zaključenja ovog broja nismo dobili odgovor.

Podsetimo, grupa Veljka Belivuka i Marka Miljkovića tereti se za niz krivičnih dela, među kojima su i teška ubistva. Istraživački mediji su proteklih godina u više navrata pisali o sprezi između uhapšenih kriminalaca sa vrhom države i policije.

Suđenje kočila bolovanja

Suđenje Belivuku I Miljkoviću kočila su bolovanja sudija, a zbog čega je predmet na kraju dobila sudija Vinka Beraha Nikčević. Nakon višemesečnog nezakazivanja pretresa, prošle nedelje je odloženo pripremno ročište u Specijalnom sudu u Beogradu zbog zahteva o izuzeću sudije, predsednika Višeg suda u Beogradu, ali I tužioca. Novi datum nije zakazan, a pretpostavlja se da će pripremno ročište uslediti tek nakon izbora.

BONUS video: Sve žrtve Belivukovog klana

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar