Foto: N1/MUP

Pripremno ročište u suđenju Aleksandru Zdravkoviću, nekadašnjem pripadniku "zemunskog klana" koji je prvostepeno osuđen na 10 godina zatvora zbog pokušaja atentata na biznismena Milana Beka, nakon čega je Apelacioni sud ukinuo presudu i vratio predmet na ponovno odlučivanje, biće održano danas u Višem sudu u Beogradu. Zdravković bi trebalo da na današnje suđenje dođe iz kućnog pritvora, nakon što je sredinom jula pušten iz Centralnog zatvora u kom je proveo četiri godoine. Zanimljivo je da je tokom prethodnog postupka, Zdravković svaki put sprovođen iz CZ u sud pod jakim merama obezbeđanja, a policija je išla toliko daleko da je često i zaustavljala saobraćaj na čitavoj deonici do Katanićeve ulice.

Sem Zdravkovića, u ovom postupku sudilo se i Maji Adrovac, koja je bila optužena za pomoganje, ali je nju Apelacioni sud u Beogradu jula ove godine pravosnažno oslobodio krivice.

Istom odlukom, Apelacioni sud ukinuo je osuđujuću presudu Zdravkoviću i naložio da mu se suđenje ponovi. Zdravković se u pritvoru Centralnog zatvora nalazio od 28. aprila 2016. godine, kada je izručen Srbiji iz Belgije.

Milan Beko
Milan Beko Foto:E-Stock/Milo Rafailović/ Milan Beko

On bi na današnje ročište trebalo da dođe iz kućnog pritvora, prvi put od početka ovog postupka. Zdravkoviću se na teret stavlja pokušaj atentata na poznatog biznismena Milana Beka, odnosno da je tog 14. novembra 2014. godine na Senjaku prišao Beku i ispalio u njega nekoliko hitaca.

Najpre je pogodio zadnje staklo, suvozačev prozor, kao i unutrašnjost automobila u kome se biznismen nalazio, nakon čega je Beko nekako uspeo da izađe iz vozila. Ipak, napadač se tu nije zaustavio, već je tada biznismenu i u njega ispalio tri hitaca. I pored teških povreda, Beko je uspeo da preživi ovaj atentat.

Pročitajte još...

Zdravković je zbog pokušaja atentata prvostepeno osuđen na 10 godina zatvora i to na osnovu DNK traga koji je pronađen na jednoj ispaljenoj čauri u blizini biznismenove kuće u ulici Andre Nikolića na Senjaku, gde se i dogodio napad.

Istraga ovog zločina išla je u više pravaca, a o njoj su se čak oglašavali i visoki funkcioneri policije, među kojima je i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović. Sam biznismen o napadu je u javnosti retko kada govorio, pa čak i pred sudom i tužilaštvom. Ipak, njegove izjave su bile dosta misteriozne, pa tako i ona koja ju je dao Višem javnom tužilaštvu u Beogradu.

„Plašim se da se svedoci ipak sećaju onoliko koliko smeju da se sećaju. Sumnjam ko stoji iza ovoga onoliko koliko sada smem da sumnjam. A uz neko hrabrije tužilaštvo, možda se i moje sumnje ohrabre, a svedoci prisete svega što je bitno“, rekao je tada Beko.

Foto: Nemanja Jovanović

Podsetimo, odlukom Apelacionog suda koja je doneta jula ove godine, Maji Adrovac, koja je takođe bila optužena u slučaju Beko, potvrđena je presuda kojom je, po drugi put, oslobođena krivice za pomaganje u ubistvu Beka. Ona se optužnicom teretila da je napadaču na Milana Beka obezbedila municiju.
***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram