Foto: MUP/N1/Arhiva

Aleksandar Zdravković, nekadašnji pripadnik "zemunskog klana", koji je nedavno prvostepeno osuđen na 10 godina zatvora zbog pokušaj ubistva beogradskog biznismena Milana Beka, pušten je nakon četiri godine, iz pritvora Centralnog zatvora i upućen u kućni, u kom će sačekati odluku Apelacionog suda kom se žalio na presudu. Odluku tog suda očekuje i Maja Adrovac, koja je pred prvostepenim sudom, po drugi put, oslobođena optužbi za pomaganje u napadu na Beka.

Kako naš portal saznaje, Zdravković je ukinut pritvor u kome se nalazio od 28. aprila 2016. godine, kada je izručen iz Belgije. On je u ovom postupku označen kao neposredni napadač na Beka, a kako se navodilo u optužnici, Zdravković je tog 14. novembra 2014. godine ispred prišao Beku i ispalio više hitaca ka njemu – najpre u zadnje staklo i u suvozačev prozor, a potom u unutrašnjost kola.  Beko je uspeo da izađe iz kola, kada je Zdravković pucao još tri puta i naneo mu teške povrede.

Zdravković je zbog pokušaja atentata na Beka osuđen na 10 godina zatvora, na osnovu DNK traga koji je pronađen na jednoj ispaljenoj čauri. Apelacioni sud bi uskoro mogao da potvrdi ili preinači tu kaznu, ali i da naloži ponavljanje suđenja. Odluka koja se bude odnosila na Adrovac biće pravosnažna, jer je suđenje njoj već jednom ponovljeno.

 

Foto: Nemanja Jovanović/ Maja Adrovac i advokat Milica Colić

Od samog početka ovaj slučaj u javnosti izazivao je brojne kontroverze i nagađanja u vezi sa potencijalnim nalogodavcem i izvršiocem napada. Istraga je međutim, nekoliko meseci tapkala u mestu, a pritisak javnosti da se slučaj što pre rasvetli bio je ogroman. O slučaju Beko je zbog toga često  govorio i ministar policije Nebojša Stefanović, ali i drugi zvaničnici. Uprkos njihovim javnim obećanjima da će pokušaj atentata biti rasvetljen u najkraćem roku, jedino što je pratilo postupak tih meseci, bile su smene policijskih načelnika zbog loše i spore istrage.

Tek osam meseci nakon pucnjave, u julu 2015. policija je saopštila da je uhapsila Beograđanku Maju Adrovac, zbog sumnje da je pucala u Beka. S obzirom da je imala čvrst alibi za dan kad je biznismen ranjen, na posletku je optužena za pomaganje nepoznatim atenatorima i izvedena pred sud.  Dokaz protiv nje bio je nepotpun DNK trag pronađen na ispaljenoj čauri. Javnost je međutim ubrzo saznala da je optužena Maja supruga Ivana Adrovca, označenog pripadnika međunarodne razbojničke bande, poznatije kao „Pink panter“.

To saznanje pokrenulo je u javnosti nove spekulacije i nagađanja da je u ranjavanje Beka zapravo umešan Ivan Adrovac, čije je ime više puta samo „provejavalo“ kroz postupak, ali ne i našlo na optužnici. Mediji su objavili da je i on u međuvremenu završio u zatvoru u Švajcarskoj zbog razbojničke krađe, a kaznu izdržava navodno još uvek.

Adrovčeva je izvedena pred sud šest meseci nakon hapšenja, ali ju je sud nakon postupka oslobodio zbog nedostatka dokaza. U trenutku kada je čekala odluku Apelacionog suda, policija je saopštila da je Belgiji uhapšen neposredni izvršilac pokušaja ubistva Milana Beka, kao i da će njegovim izručenjem konačno biti stavljena tačka na istragu u tom slučaju. Ispostavilo se da je u pitanju Aleksandar Zdravković, nekadašnji pripadnik „zemunskog klana“ koji je hapšen u i osuđivan u akciji Sablja.

Nakon naredbe Apelacionog suda da se suđenje Adrovčevoj ponovi, na optuženičku klupu sela je zajedno sa Zdravkovićem. Tokom postupka oboje su priznali da se poznaju od ranije preko njenog muža, ali ne i da su na bilo koji način povezani sa pucnjavom. Sud je u jednom trenutku imao nameru da kao svedoka sasluša i Ivana Adrovca putem video-linka iz švajarskog zatvora. Zbog navodnih pravosudnih peripetija od toga se na kraju odustalo, pa je do danas ostalo nejasno da li je i na koji način Ivan Adrovac povezan sa ovim slučajem.

Dodatne nelogičnosti na slučaj Beko bacilo je i svedočenje samog biznismena tokom postupka, koji je istakao da je „javnosti dat scenario posredstvom tabloida, koji odgovara naručiocu ubistva i izvršiocima“.

Foto: Nemanja Jovanović

Ništa manje konfuzna nije bila ni njegova pređašnja izjava, koju je dao u Višem javnom tužilaštvu Beogradu.

„Plašim se da se svedoci ipak sećaju onoliko koliko smeju da se sećaju. Sumnjam ko stoji iza ovoga onoliko koliko sada smem da sumnjam. A uz neko hrabrije tužilaštvo, možda se i moje sumnje ohrabre, a svedoci prisete svega što je bitno“, rekao je tada Beko.

Podsetimo, biznismen Milan Beko ranjen je 14. novembra 2014. godine ispred svoje kuće u Ulici Andre Nikolića na Senjaku u Beogradu. Pogođen je sa tri metka i sa teškim povredama, opasnim po život, prevezen u Urgentni centar u Beogradu.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar