Foto: Savez komunisticke omladine Jugoslavije SKOJ

Savez komunističke omladine Jugoslavije (SKOJ) predao je pismo direktoru Agencije za Privredne registre Milanu Lučiću, kojim zahteva da se odmah pokrene proceduru za brisanje iz registra firme „Vill2Rise“ u vlasništvu američkog državljanina Roberta Runda, poznatog po svojim neonacističkim, rasističkim i ksenofobnim stavovima.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Iz SKOJ su potvrdili za portal Nova.rs da su podneli zahtev direktoru APR, navodeći da je Rundo osuđivani pripadnik njujorške bande i osnivač rasističke organizacije „Rise Above Movement“, koji smatra da „zapadnu civilizaciju ugrožavaju Muslimani, migranti i Jevreji“.

Foto: Screenshot

„Rundo u Sjedinjenim Američkim Državama čeka ishod sudskih postupaka zbog izazivanja nereda na uličnim protestima.
Postoje fotografije, kao neoboriv dokaz koji smo prosledili i Ministarstvu unutrašnjih poslova, o učestovanju Roberta Runda u ispisivanju uvredljivih grafita na Grobnici narodnih heroja na Kalemegdanu u Beogradu. Rundo je finansijer mreže ultradesničarskih ekstremista pod nazivom „Beogradski nacionalisti“. Dvojica pripadnika te grupacije su nedavno uhapšena i sudiće im se zbog skrnavljenja i gašenja Večne vatre na Groblju oslobodilaca Beograda, navodi se u saopštenju SKOJ.

Foto: Screenshot

Rundo je, kako tvrde, osnovao firmu u Srbiji ne da bi ostvarivao privrednu aktivnost već kao paravan za organizovanje i finansiranje delovanja ultradesničarskih grupacija u Srbiji.

Pročitajte još:

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

„Kao vlasnik preduzeća u Srbiji, Rundo ima status stranog investitora sa pravom boravka koje može da obnavlja. Na taj način Rundo pokušava da se osigura i sebi stvori mogućnost da se ne odazove pozivu američkih pravosudnih vlasti. Plasiranjem svojih proizvoda Rundova firma „Vill2Rise“ širi neonacističku, ksenofobnu i rasističku idelogiju koje su zabranjene u našoj zemlji. Činjenica da je osuđeni kriminalac i ultradesničarski ekstremista neko ko legalno posluje u Srbiji može veoma da kompromituje i ugrozi ugled privrede i poslovne zajednice naše zemlje“ dodaje se u saopštenju SKOJ.

Pročitajte još:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar