Foto: Goran Srdnov/Nemanja Jovanovič/Nova.rs

Progon i šikaniranje nepodobnih, obračuni sa neistomišljenicima, zloupotreba položaja, pretnje, uvrede, klevete, laži, obmane javnosti i na kraju - nepopravljivo urušavanje ugleda i autoriteta vitalne državne institucije kojom rukovodi, a sve u cilju zaštite isključivo sopstvenog neznanja, neprofesionalizma i položaja, reči su kojima bi se u najkraćoj formi moglo opisati šta se, pod patronatom Nenada Stefanovića, već mesecima,događa u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu.

Iako je sve od navedenog odavno poznato čitavoj javnosti, republička tužiteljka Zagorka Dolovac i Državo veće tužilaca kojim predsedava, dosad se o svim ovim nepočinstvima nijednom nisu oglasili. Pošto je svim predstavnicima javnotužilačke struke, od samog početka, bilo jasno sa kim imaju posla, te da se niko neće pretreano uzbuditi što nijedno tužilaštvo u Beogradu ne radi u normalnim i prihvatljivim uslovima, bezmalo 60 dana, odlučili su da se usmere na jedini preostali institucionalni put, koji bi mogao da ih dovede do okončanja ove nezabeležene krize.

Nenad Stefanović Foto:Goran Srdanov

Taj put se zapravo zove Etički odbor Državnog veća tužilaca, koji je već nedaljama unazad zatrpan prijavama protiv Stefanovića i zahtevima da se ispita da li je svojim ponašanjem i postupanjem prekršio kodeks. Da li je i Etički odbor čekao da dobije mig „odozgo“ kako bi zakazo sednicu, tek ona bi danas trebalo da konačno bude održana.

„Etički odbor ispitivaće sve prijave i na kraju, većinom glasova, doneti odluku. Ukoliko utvrde da je Stefanović kršio kodeks, slučaj se podiže na naredni nivo i uključuje se disciplinski tužilac Državnog veća tužilaca. On je dužan da odmah pokrene postupak pred disciplinskom komisijom, koja naposletku odlučuje o sankciji, a kao najstroža mera predviđeno je razrešenje“, kazao je za „Novu“ sagovornik upoznat za postupanjem Etičkog odbora.

Kako saznajemo, Etički odbor čine: Tamara Mirović, zamenica republičkog javnog tužioca (RJT), koja je i predsednica Odbora, zatim Jasmina Kijurski (takođe zamenica iz RJT), Miljko Radisavljević (nekadašnji Specijalni tužilac, a danas zamenik u RJT), Branislava Inić Jašarević (članica Državnog veća tužilaca i zamenica apelacionog tužioca u Novom Sadu), kao i profesor etike na Filozofskom fakultetu u Beogradu prof. dr Jovan Babić.

„Pošto su prijave, ili tačnije – inicijative, podnošene svakodnevno, Odbor će dans verovatno započeti da razmatra određeni broj, to jest one koje su prethodno morale da budu upućene Stefanoviću na izjašnjenje. Zato je izvesno da istog dana rasprava neće biti i zaključena, već da će se zakazati i naredna“, dodaje naš sagovornik.

Jasmina Paunović i Bojana Savović Foto:Vesna Lalić/Nova.rs/Nova

Kako je „Nova“ pisala ranijih dana i nedelja, među podnosiocima inicijativa su, pored smenjenih tužiteljki Savović i Paunović, i njihova koleginica Ljiljana Mauković. Ona se, podsetimo, našla na meti šefova u VJT nakon što je Stefanovićevu saradnicu uhvatila kako joj krade novac iz novčanika u službenim prostorijama u Palati pravde.

Među poslednjim podnetim inicijativama je ona koja je označena kao presedan i koju je potpisao javni tužilac Prvog osnovnog tužilaštva u Beogradu Ljubivoje Đorđević. Da jedan šef tužilaštva prijavi drugog zbog očuvanja sopstvene časti, dosad je takođe nezabeležen slučaj u pravosuđu.

BONUS VIDEO: O tužiocu Stefanoviću iz „prve ruke“: Kolege tvrde da šikanira ljude i manipuliše, a izdaje usmena naređenja

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar