Foto: MUP RS, SZP

Sindikat zaposlenih policije, uoči usrkšnjih praznika, pozvao je sve svoje aktiviste da se jave predsedniku ovog udruženja Dejanu Đukiću radi izdavanja potvrda za odlazak na liturgiju povodom Uskrsa. Shodno tome, ovaj sindikat je tokom vikenda širom Srbije podelio oko 1.000, po svemu sudeći, lažnih potvrda svojim aktivistima, jer im niko nije dao takvo ovlašćenje.

Vlada Srbije donela je odluku da mera zabrane kretanja bude od petka u 17 sati, pa sve do utorka u pet ujutru. Iako su, prema toj odluci, hramovi širom Srbiji trebalo da budu prazni tokom uskršnjih liturgija, nije bio takav slučaj. Jedno udruženje koje se oglušilo na zabranu kretanja, jeste, ni manje-ni više nego Sindikat zaposlenih policije koji je svojim aktivistima, uoči Usrksa, delio lažne potvrde za prisustvo na liturgijama.

Pozvali smo predsednika pomenutog sindikata Đukića da objasni kako je moguće da jedno udruženje koje, pre svega, treba da brine o bezbednosti građana, svojim postupanjem rizikuje živote ljude.

Đukić za naš portal povrđuje da njih „niko nije ovlastio da daju ove potvrde i da su oni nezavisno udruženje koje ima pravo na to“, ali i da je postojala mogućnost da građane privede policija. Ističe da su oni ljude o tome obavestili pre izdavanja potvrda, pa se postavlja pitanje da li su svojim postupanjem građane doveli u zabludu i izložili ih riziku od plaćanja paprenih kazni na ime kršenja policijskog časa.

Đukić tvrdi i da on ne vidi ništa loše u odluci udruženja i navodi da se svojim postupanjem samo suprotstavljaju „nezakonitim odlukama političara, među kojima je i zabrana prisustvovanja vernika u hramovima širom Srbije“.

„Pre svega, ovo vanredno stanje je nezakonito uvedeno i građanima je, po Ustanovu i zakonu, dozvoljeno da prisustvuju liturgijama. Zatim, ti naši aktivisti, kojima smo izdavali potvrde, bili su na radnim zadacima. Sem prisustvovanja liturgijama, oni su bili radno angažovani i recimo pravili izveštaje o postupanju naših kolega. U svakom slučaju, ove potvrde su bile u nameri da pomognemo našem narodu da proslave i obeleže praznik“, tvrdi Đukić.

Kako navodi, podeljeno je oko 1.000 potvrda, a pretpostavlja da bi ih bilo i više da su imali nekoliko dana za izdavanje. Postavlja se pitanje šta bi se desilo da je neko od građana priveden zbog posedovanja dozvola za kretanje, koje, očigledno, nemaju nikakvu pravnu snagu.

„Sve smo mi to predvideli, mi imamo obrazloženje zašto je svaki od tih građana na terenu i u situaciji da je došlo do privođenja-išli bismo na sud. Postojao je rizik od privođenja, ali niko od aktivista nije imao problem. Svim ljudima rečeno je tokom telefonskog razgovora da postoji mogućnost da ih policija legitimiše i da to prihvate i budu kulturni, ali i da traže ime i prezime policijskog službenika, da bismo mi potom mogli da postupamo. Išli smo na to da oslobodimo ljude od straha, na kraju, svako je morao da pođe s verom u Boga“, kaže Đukić.

Predsednik Sindikata ranije hapšen

Evidentno je da je reč o „lažnim dozvolama“ i prevari građana Srbije, pogotovo ukoliko se osvrnemo na raniji rad ovog sindikata. Naime, Đukić već duže vreme ne radi u MUP Srbije i pre nekoliko godina je hapšen zbog kršenja zakona, kada je na auto-putu u Sremskoj Mitrovici, predstavljajući se kao saobraćajac, zaustavljao ljude i od njih tražio novac za kazne.

Đukićevo udruženje se u žiži javnosti našlo i krajem prošle godine, kada je podnelo krivičnu prijavu protiv glumca Branislava Trifunovića za povredu ugleda Srbije, optužujući ga da je u toku predstave pocepao srpsku zastavu.

Povodom pomenutog slučaja kontaktirali smo MUP Srbije kako bismo proverili kako je moguće da jedan sindikat, predstavljajući se kao policijski, krši zakon i time se oglušava na donete zabrane Vlade Srbije, ali nismo dobili odgovor.

Preko Vibera delili potvrde

Predsednik pomenutog sindikata izjavio je za naš portal da su svojim aktivistima rekli da poštuju odstojanje od dva metra u hramovima, dok su ih, sa druge strane, otvoreno pozvali da krše zakon.

„Izveli smo mnogo više ljudi u hramove nego što bi inače bilo, a zauzvrat smo dobili izveštaje o aktivnostima koje smo tim aktivistima dodeljivali. Preko Vibera su dobili potvrde u trajanju liturgija i sve je prošlo bez problema“, priča Đukić.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram