Podeli:
Jabukovac
Foto:Ivan Popović/Nova.rs

Meštani sela Jabukovac kod Negotina i nakon 13 godina od kada je Nikola Radosavljević puškom usmrtio devetoro komšija strahuju da bi zločin mogao da se ponovi. U istom selu, Davor Pernić je u avgustu 2019. godine, na današnji dan, usmrtio četvoročlanu porodicu Kuzmanović zbog para.

Reporter Nova.rs u selu je zatekao pustoš. Po koji stariji meštanin prođe ulicama, dvorišta su prazna, velelepne kuće pretežno zaključane. Tako je i u ulici u kojoj se pre 13 godina desio masakr.

“Kako da mi bude, jako mi je teško. Mog sina više nema, a on u zatvoru uživa. Čula sam da sada ima i unuke od sina i od ćerke, ja od mog sina zbog njega nisam dočekala unuke”, počinje priču za Nova.rs Ljubinka Badejević, majka ubijenog Branislava.

Monstrum iz Jabukovca je pre 13 godina ubio Draginju (55) i njenog supruga Branislava Borongića (57), Dragana Đorđevića (22) i njegovog oca Veljka i baku Marinu, Branislava Badejevića (31), Srđana Badžikića (15), Jelicu Banković (37) i Aniku Čogić (62). Iste noći je uhapšen na lokalnom groblju. Na suđenju je oslobođen krivice uz meru “obaveznog čuvanja u ustanovi zatvorenog tipa”.

Jabukovac
Foto:Ivan Popović/Nova.rs

“Neka istruli u zatvoru. Ja samo hoću da njega snime na televiziji i pokažu da li je živ, da i mi znamo šta se sa njime dešava. Čudna su ovo vremena, ko ima pare može i da bude na slobodi. Hoću da budem sigurna da neće biti pušten, jer nije zaslužio da živi”, kaže Ljubinka.

Radili u nadnici kod Nikole

Ljubinka i njen sin Borislav su pre stravičnog masakra često odlazili u nadnicu kod porodice Radosavljević.

“Radili smo kod njih za dnevnicu, kopali smo njive. Moj sin im je pomagao, vozio je njegove roditelje kod lekara, pomagao oko stoke. I dan danas se pitam zašto je na njega pucao. Nikada se nismo zamerili sa njima”, kaže Ljubinka.

Ono što je unelo strah među meštane Jabukovca, a posebno među porodice koje su ostale bez svojih najmilijih je dolazak sina Nikole Radosavljevića u njihovo selo.

“Sad je došao prvi put, posle 13 godina. Oni su posle ubistva otišli za Beč, a ovde su ostavili babu i dedu. Deda je umro u februaru i niko od njih nije došao na sahranu, ali došao je sad. Baš na godišnjicu. Šta će on ovde? Plašim se da ga ne uhvati ludilo kao i njegovog oca pa da ubije  i nas”, sa strahom nastavlja majka ubijenog Branislava.

Jabukovac
Foto:Ivan Popović/Nova.rs

Porodice koje je Radosavljević zavio u crno izričite su u odluci da njega i njegovu porodicu ne žele da vide u svojoj blizini.

“Dok sam ja živa ni mrtav neće da dođe ovde. Ne želimo ga ovde u selu. Uništio nam je živote. Neka ga sahrane negde druge, u ovom selu ne mogu”,  kaže Ljubinka.

Otac ubice pokušao da priča sa mnom nakon dve nedelje od ubistva

Ljubinkine rane na srcu nakon ubistva sina dodatno je podstrekivao Petar Radosavljević Nikolin otac.

“Stajala sam ovde pored kapije, a on je prolazio traktorom i stao da priča sa mnom. Pita me kako sam, šta radim. Došlo mi je da ga motikom udarim u glavu, treba da ga bude sramota. Dok je bio živ pokušavao je da razgovara sa nama, a ja njih ne želim da vidim, oni su za mene najveći dušmani”, kaže Ljubinka.

Ostala je sama u ulici, da se bori sa svojim strahom i tugom koja nikada neće proći.

“Nema ovde više nikog u mom komšiluku, sama se borim i želim da istrajem da se pravda istera do kraja. Sve kuće je zatvorio, ljudi su otišli, napustili domove. Kad prođem ulicom, uvek mi je ta slika pred očima. Trebala je ta Ilinka da ga prijavi u policiju, da ga uhapse, oduzmu mu pušku i da moj sin ostane živ”, drhtavim glasom kaže Ljubinka, dodajući da pored kuće ubice njenog sina nakon toga više nikad nije prošla.

U Jabukovcu još jedan zločin prošle godine

Selo Jabukovac ostalo je upamćeno i po još jednom stravičnom zločinu kada je 7. avgusta 2019. godine Davor Pernić i Maja Bađikić ubili četvoročlanu porodicu Kazimirović na salašu Valja Vrasna. Ovaj par je zbog para usmrtio Raju Kazimirovića (72), njegovu majku Dragicu (93), sestru Ljubinku Oprikić (76) i njenu ćerku Draganu Jozeljić (53).

Pernić je u pritvoru od kraja avgusta, a optužnicu protiv njih je sud vratio na dopunu, zahtevajući dodatna veštačenja.

Pročitajte još

u

Komentari

Vaš komentar