U poslednje vreme u fokusu dela javnosti bila je bahata vožnja lamborginijem Uroša Panića, kumčeta Aleksandra Vučića. Ali, taj događaj mogao je da skrene pažnju i na bogatstvo, poslove i veze porodice Panić sa kriminalnim strukturama. Posebno na to kakav su odnos imali Panići sa ubijenim Aleksandrom Halabrinom, koji je nestao marta 2020, a telo mu je pronađeno maja te godine u Sopotu, piše nedeljnik NIN u najnovijem broju.

Prema rečima Mare Halabrin, majke ubijenog Aleksandra, Petar Panić – Pana, ranije osuđivan zbog kriminala i kum Vučićev, u poruci koju joj je poslao na Fejsbuku nije govorio istinu kad je tvrdio da ni on ni njegovi sinovi ne poznaju njenog sina.

Kako piše NIN, Mara Halabrin se, međutim seća da joj je sin govorio da odlazi kod Petra Panića, a kasnije je saznala i da mu je Uroš Panić izdao stan kod Altine u Zemunu. O tome svedoči za NIN.

Mara Halabrin Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

„U tom kraju kod Panića, kako mi je sin rekao, sve je pokriveno kamerama. Rekao mi je i da ima još momaka u toj zgradi. Sada mislim kao da su tamo bili regrutovani. Videla sam i da je vozio i koristio razne skupe automobile koji nisu bili njegovi. Pretpostavljam da je bilo iz Panićeve rentakar agencije. Zanimljivo da moj sin nikada nije podigao vozačku dozvolu i da to nije bio problem. Jednom je mojoj majci rekao da ga je zaustavila policija, ali da im je pokazao ’značku’. Jedna osoba mi je kasnije ispričala kako joj je moj sin pokazao značku BIA. Aleksandar mi je jednom prilikom rekao: ’Panić nam je pokupio auta jer smo počeli mnogo da se bahatimo. Kada stanemo ispred nekog kafića postali smo primetni’. Često je spominjao Panića i ja sam se već tada plašila, jer sam čitala ko je taj čovek. Ispričao mi je i kako im je Panić naredio da se okupe za miting kada je u Beograd dolazio Putin. Kasnije sam molila Petra Panića preko Fejsbuka da mi pomogne u vezi sa nestankom mog sina, ali mi je odgovorio da ga nije poznavao, kao ni njegovi sinovi. Sve to sam pričala u policiji više puta i pitala ih što ne saslušaju Panića. Nedavno sam o tome svedočila i u tužilaštvu u istrazi ubistva mog sina.“

Pročitajte još:

O vezama predsednika Srbije i SNS sa Petrom Panićem se sada dosta zna. Panić je više puta na svom Fejsbuku objavljivao fotografije iz zgrade Vlade Srbije, dok je Vučić bio premijer i prethodno ministar odbrane, a na jednoj fotografiji su i zajedno.

Takođe, neke fotografije otkrivaju da se oni poznaju najmanje od 1993. Mara Halabrin kaže i da joj je na veze Panića i Vučića ukazao i sin.

„Osvrćući se valjda na to da je Paniću sve dozvoljeno, sin mi je rekao: ’Panić drži Vučića u šaci. Šta misliš da zna o njemu, a finansira mu i kampanju’.“

Petar Panić Pana, Foto: Privatna arhiva

Halabrin kaže za NIN da ima utisak da je njen sin bio u kontaktu sa Panićima i 2015, 2016, pre nego što je otišao u Slovačku gde je radio i da je taj kontakt obnovio ponovo 2018, kada se vratio.

„Kada se vratio iz Slovačke u našu kuću u Plandištu, moj sin nije hteo da ide za Beograd. Sada sumnjam da su ga namerno povezali sa obijanjem pošte posle čega je otišao za Beograd. Sigurna sam da to nije uradio zato što je u to vreme, kada je pošta obijena, bio sa mnom, a i kasnije nije bio okrivljen za to. Vozila sam sina na sastanak sa inspektorom Jevtićem iz policije u Plandištu, koji mu je rekao da treba da se skloni. Taj inspektor, kada sam ga kasnije pitala za nestanak mog sina, postavio mi je pitanje da li mi je ime Panić poznato. Potvrdila sam, ali nije mi rekao zašto je to važno.“

Mara Halabrin se seća i kako je njen sin nevoljno otišao za Beograd.

„Odvezla sam ga do Pančeva gde ga je, kako mi je rekao, čekao Panićev čovek. Našla sam kasnije tog čoveka i on baš i nije hteo mnogo da mi kaže, ali je potvrdio da jeste tada vozio mog sina. Tvrdio je da je moj Aleksandar navodno samo jednom išao sa Petrom Panićem, kada je sa Slovacima sklapao posao, valjda oko jestivog ulja. Sin mi je rekao da je kupio jedan crni automobil od čoveka koji je radio za Panića. Imala sam i tada utisak da moj sin za nekog radi. Znam da je hteo da se povuče i mislim da je video da ga iskorišćavaju.“

Za ubistvo Aleksandra Halabrina okrivljeni su kriminalna organizacija „Vračarci“ i Vladimir Kovačević Kovač, jedan od vođa navijača Rada. Na Kovačevića je od nestanka njenog sina marta 2020. ukazivala Mara Halabrin navodeći da se on video poslednji sa njenim Aleksandrom. „Vračarci“ su uhapšeni novembra 2022. i okrivljeni su za više krivičnih dela, između ostalog i za tri ubistva od kojih je jedno Halabrina, a glavni dokaz zasad je njihova komunikacija sa Skaj aplikacije.

Inače Vladimir Kovačević je postao poznat nakon što se avgusta 2021. fotografisao sa tadašnjim ministrom policije i sadašnjim šefom BIA Aleksandrom Vulinom na festivalu piva u Beogradu. Nekadašnji predsednik Srbije i predsednik Socijaldemokratske stranke Boris Tadić postavio je javno pitanje sadašnjem ministru policije Bratislavu Gašiću, prethodnom šefu BIA, o vezi Petra Panića sa ubijenim Aleksandrom Halabrinom. Zanimljive su uloge šefova BIA Gašića i Vulina s obzirom da je Mara Halabrin i u tužilaštvu svedočila da joj je jedna osoba ispričala kako joj je njen sin Aleksandar pokazao značku BIA. Inače, majka ubijenog Aleksandra svedočila je u istrazi protiv „Vračaraca“ dok su svi uhapšeni osumnjičeni bili prisutni.

Njen pravni zastupnik advokat Ivan Ninić kaže za NIN da su oni tražili još novembra 2021. da se Petar Panić sasluša u okviru istrage ubistva njenog sina. „Tek nedavno smo saznali da su neka lica saslušavana, ali nema podataka da li je, po našem predlogu, saslušan i Petar Panić, iako smo to tražili još u novembru 2021. Ukoliko je pre otmice i ubistva Aleksandar Halabrin bio čest gost kod Panića, stanovao u njegovim stanovima i družio se sa njegovim sinom, onda bi takva informacija morala da zavredi ozbiljniju pažnju policije. Kao da policiju, sve vreme, ne interesuje preterano taj širi krug kontakata koje je Aleksandar održavao, kako na površinu ne bi isplivalo nešto mnogo krupnije, što prevazilazi i same ’Vračarce’.“

Prema pisanju nedeljnika NIN, Petar Panić je došao ponovo u žižu javnosti kada je objavljen video-snimak kako njegov sin Uroš vozi lamborgini i vređa policiju. MUP je saopštio da je snimak od 24. maja 2020, ali nije objasnio zašto je skupoceni automobil tek sada zaplenjen, nakon što su mediji objavili video-snimak. Zanimljivo je da je snimak nastao samo četiri dana nakon što je pronađeno telo ubijenog Aleksandra Halabrina 20. maja 2020.

Aleksandar Halabrin Foto: Privatna arhiva/ Aleksandar Halabrin

NIN piše i da je Petar Panić od devedesetih godina prošlog veka bio „kolekcionar“ krivičnih prijava za razna krivična dela, a osuđivan je i u vreme prethodne vlasti, početkom ovog veka. Međutim ono što nije ispitano su njegove veze sa zemunskim klanom. U MUP Srbije je bila službena beleška i tonski zapis gde je Zoran Vukojević Vuk, svedok saradnik protiv zemunskog klana, rekao da su ga posetili Petar Panić i doktor Zlatibor Lončar, koji je kasnije bio ministar zdravlja, i ubeđivali ga da „promeni stranu“.

Taj slučaj je u zajedničkom intervjuu za NIN i KRIK opisao nekadašnji načelnik Uprave kriminalističke policije Rodoljub Milović, kome je Vukojević dao iskaz.

BONUS VIDEO:“Marš majki“ Belivukovih žrtava – gosti Mara Halabrin i Sanja Mihajlović

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar