Ivan Kontić Foto: MUP

Ivan Kontić, osumnjičen za brutalno premlaćivanje Miljana Mandića, juče je na saslušanju pred sudijom za prethodni postupak Višeg suda u Novom Sadu rekao da nije pobegao iz Srbije, već da je u Crnu Goru otišao pre pokretanja bilo kakvog postupka protiv njega.

On je prekjuče izručen iz Crne Gore zbog sumnje da je 24. avgusta premlaćivanjem Miljana Mandića u Novom Sadu, prema tvrdnjama tuzilaštva pokušao da ga ubije, za šta je istraga protiv njega pokrenuta tek 12. septembra.

“Petnaest dana nakon događaja je Kontić boravio u Novom Sadu i vodio normalan život i niko ga povodom toga nije tražio, a u Crnu Goru kod roditelja je otišao u vreme kad nije bilo nikakvog krivičnog postupka protiv njega. Nigde nije bežao”, prenela je Tanjugu njegov advokat Zora Dobričanin.

Pročitajte još

 

Ona je apelovala na poštovanje prezumpcije nevinosti koja je, kako kaže, prema njemu mnogo puta brutalno prekršena od gotovo svih koji su se “dohvatili njegovog imena u prethodna tri meseca”.

Kontić je dao iskaz sudiji na okolnosti koje se tiču pritvora, a odluka o pritvoru će biti doneta sutra, precizirala je za Tanjug portparol suda Jelena Ostojin.

Njemu je pritvor određen u septembru dok je bio u bekstvu, a sada treba da bude odlučeno da li ta odluka ostaje na snazi, s obzirom da tužilac smatra da postoji opasnost od bekstva.

Kontićevi branioci su međutim danas osporavali postojanje bilo kog razloga za pritvor , tvrdeći da ne postoji osnovana sumnja da je izvršio krivicno delo pokušaj ubistva.

“Ta optužba je samo mrtvo slovo na papiru bez ijednog jedinog dokaza. Takođe, iz spisa predmeta je ocigledno da se u tu subotu 12. septembra postupalo kršenjem svih pravila postupka od svih redom tadasnjih ucesnika u postupku u jednoj ocigledno haoticnoj atmosferi pod ogromnim pritiskom”, rekla je Dobričanin Nikodinović.

Podsetila je da je Kontić nakon hapšenja u Podgorici u oktobru trazio da bude izrucen Srbiji po skraćenom postupku iz Crne Gore kako bi sto pre dosao pred sud i dokazao da je u pitanju “smišljen scenario te da su organi gonjenja naseli na strucno izveden spin protiv njega od strane ocigledno nekog uticajnog pojedinnca ili centra moći”.

“Jer kako drugacije objasniti toliku paniku koja pocinje tog 12.septembra dvadeset dana nakon događaja”, napomenula je advokatica.

Nakon saslušanja Kontić je vraćen u pritvor Okružnog zatvora u Novom Sadu, a odluka o pritvoru se očekuje sutra.

Kontić će pred tužioca biti izveden u petak, 11. decembra u 13 sati radi saslušanja u vezi sa krivičnim delom za koje se tereti, rečeno je Tanjugu u Višem javnom tužilaštvu u Novom Sadu, koje vodi istragu protiv njega zbog sumnje da je 24. avgusta britalnim premlaćivanjem Miljana Mandića pokušao da ga ubije.

Kontić će pred tužiocem moći da iznese svoju odbranu, koju je najavio nakon hapšenja u Podgorici.

On je u utorak izručen Srbiji iz Crne Gore, pošto je po poternici Srbije uhapšen 11. oktobra u Podgorici nakon mesec dana skrivanja. Nakon toga Ministarstvo pravde Srbije je uputilo molbu za njegovo izrucenje, a on je dao saglasnost da bude izručen.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar