Sećanje na 11 stradalih radnika u fabrici municije u Užicu

Hronika 03. sep. 202018:37
Podeli:
Foto:MUP Srbije

Tačno pre jedanaest godina, na današnji dan, u fabrici municije "Prvi partizan" posle četiri eksplozije koje su se dogodile nešto pre 22 časa jedanaest zaposlenih u tom preduzeću smrtno je stradalo. U toj velikoj nesreći život su izgubili Jelena Lončarević, Dragan Milovanović, Svetlana Đurić, Jasmina Ostojić, Gordana Đokić, Vida Terzić i Biljana Luković.

Petoro radnika fabrike koji su optuženi za izazivanje nesreće oslobođeni su prvostepenom presudom Osnovnog suda u Užicu.

Naime, nadležni sud je prihvatio nalaze veštačenja Instituta za preventivnu zaštitu na radu i razvoj iz Novog Sada i Gradskog zavoda za veštačenje iz Beograda, po kojima nesreću nije izazvala ljudska greška, već nestabilan barut koji se u trenutku tragedije nalazio u fabričkim pogonima.

Inače, nesreća se dogodila u fabričkim tunelima u pogonu za punjenje municije. U lagumima zadimljenim posle eksplozije vidljivost je bila samo dvadesetak santimetara.

Vatrogasne ekipe su pokušavale da lokalizuju požar, spreče da se on proširi na lakirnicu i pomognu povređenima. Četrnaest lica su zadobili lakše povrede, i oni su, uglavnom,  bili intoksinirani ugljenmonoksidom a posle  medicinskog zbrinjavanja su otpušteni kućama. Među njima povređen je i jedan vatrogasac, a požar je stavljen pod kontrolu nakon 45 minuta borbe sa vatrenom stihijom.

Komentari

Vaš komentar