Foto: N1, Shutterstock

Prema saznanjima Nova.rs u Parizu je u toku sastanak tužioca za organizovani kriminal Mladena Nenadića i potpredsednika Tribunala zaduženog za istrage organizovanog kriminala. Glavna tema sastanka je skaj aplikacija i razmena podataka.

Upravo je Francuska bila ta koja je Srbiji dostavila podatke o zločinima kriminalne grupe Veljka Belivuka, nakon što su on i njegovi saradnici uhapšeni. Podatke su nam dostavili preko Evropola.

Prema navodima optužnice, koju je potpisao tužilac Nenadić, više od 90 odsto dokaza zapravo je pribavljeno zahvaljujući međunarodnoj pomoći, odnosno u prvoj liniji francuske policije, koja je uspela da otključa „skaj“ telefone ove grupe.

Veliki deo saznanja iz optužnice je potkrepljena zahvaljujući komunikaciji između pripadnika kriminalne grupe, koji su između sebe, a putem „Skaj“ telefona, slali fotografije izmasakriranih tela.

U porukama su pripadnici klana, koristiće kodna imena, govorili šta su radili žrtvama, na koji način su ih mučili, ali i koji su im naredni koraci, navodi se u optužnici.

Sve to je dostavljeno Srbiji.

Šarić ponovo pao zbog skaj aplikacije

Od evropskih službi su stigli podaci i o narko bosu Daraku Šariću.

Uhapšen je pod sumnjom da je organizovao kriminalnu grupu i davao naloge iz zatvora, i da su u sve bila uključena i trojica policajaca – načelnik Službe za kriminalističko obaveštajne poslove (SКOP) Danilo Stojanović, njegov zamenik Milutin Radovanović, kao i inspektor Službe za borbu protiv organizovanog kriminala (SBPOК) Duško Mirković.

Glavni dokaz u ovom postupku je, kako je pisao NIN, komunikacija preko Skaj aplikacije koja je Tužilaštvu za organizovani kriminal dostavljena preko Evropola i Evrodžasta.

Šarić je osumnjičen da je kriminalnu grupu organizovao početkom februara 2020. i da je doneo odluku da se ubije Milovac jer je u Južnoj Americi postupao mimo njegove volje u vezi sa poslovima sa kokainom, pisao je NIN.

Tužilac za organizovani kriminal je danas na sastanku sa kolegama iz Francuske, a glavna tema je skaj aplikacija i razmena poruka.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare