Foto:Nova.rs

Policija u prethodnom periodu nije uspela da skine sve podatke sa telefona Mateja Periša, to jest konkretno sa aplikacija - Vajbera i Vac apa, jer se podaci nisu skladištili na klaudu (memoriji). To znači da nadležni organi nisu uspeli da pristupe svim porukama i kontaktima sa kojima se Periš čuo uoči nestanka, a koji bi mogli da budu ključni u rasvetljavanju slučaja.

Kako nezvanično saznajemo, uzrok zbog kojeg nadležni nisu uspeli da pristupe svim porukama i pozivima je taj što mladić verovatno nije bekapovao podatke sa aplikacija, to jest nisu sačuvane na klaudu (memoriji).

To znači da još uvek nije poznato sa kim se sve mladić čuo te kobne večeri, što bi moglo da objasni njegovu rutu kretanja, zbog čega je trčao, kao i zbog čega je pokušavao da dobije taksi.

Potraga za nestalim mladićem Matejem Perišem kod Beton hale Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Sudski veštak Branislav Blagojević istakao je ranije za medije da kartica iz Matejevog telefona može da se spasi, te da bi procedura njenog čišćenje mogla da traje i do nekoliko meseci. Ipak, nije poznato da li bi to moglo da znači da će policija uspeti da pristupi Periševim aplikacijama – Vajberu i Vac apu, odnosno porukama i pozivima na pomenutim aplikacijama.

Misterija signala telefona

I samo detektovanje signala telefona Splićanina od samog početka ispraćeno je brojnim sumnjama, jer je saopšteno da je on lociran dva i po sata nakon što je mladić uočen pored reke, odnosno u trenutku kada se pretpostavljalo da je ušao u Savu.

Proizvođač telefona tvrdio je da telefon u vodi može da daje signal najviše pola sata, a da je nemoguće detektovati ga nakon dva i po sata.

„Kako je moguće da se signal pojavljuje pokraj Ratnog ostrva, oko 4.15 sati, a to je oko dva sata i 20 minuta nakon zadnjeg Matejevog snimka pokraj „Savanove“ u 1.55? Kako je moguće da mobilni reaguje ako se nalazi u reci? Ako je Matej potonuo u reku, a mobilni mu je bio u džepu, onda je nakon 2.20 sati on neupotrebljiv, mokar, na dnu reke i ne bi mogao davati signal. Proizvođač mobilnog kaže da može davati signal ako je mokar najviše pola sata. Dakle, ako je mokar, ne bi zasigurno mogao davati signal nakon gotovo dva i po sata“, izjavio je Nenad Periš, otac mladića, ranije za medije.

Nenad Periš, otac nestalog Mateja Periša iz Splita, mladić nestao u novogodišnjoj noći
Nenad Periš Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Na samom kraju, kada je telo mladića pronađeno kod Ada Huje 18. maja prošle nedelje, ispostavilo se da je telefon mladića sve vreme bio u džepu, što znači da je bio u vodi.

Pročitajte još:

Podsetimo, mladić iz Splita je nestao u noći između 30. i 31. decembra, kada je izašao iz kluba „Gotik“ kod Beton hale.

MUP je nakon toga objavio zvaničnu rekonstrukciju rute Periševog kretanja, iako su se u javnosti pojavljivali i snimci koji se ne nalaze u verziji koju je MUP plasirao u javnost.

Matej Periš je danas sahranjen u svom rodnom Splitu.

BONUS VIDEO: Beograđani se opraštaju od Mateja Periša

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare