Marko Miljković i Veljko Belivuk, Velja Nevolja
Marko Miljković i Veljko Belivuk Foto: Printscreen/Tv Pink

Još jedna istraga protiv Veljka Belivuka, Marka Miljkovića, njihovih supruga i članova klana bliži se kraju i to istraga o finansijama i bogatstvu ove kriminalne organizacije koja je bila ekspozitura kavačkog klana i dilovala kokain na teritoriji Srbije, ali i još nekoliko evropskih zemalja.

Kako portal Nova.rs nezvanično saznaje, finansijska istraga protiv Belivuka, Miljkovića i članova njihove kriminalne grupe bliži se kraju i na jesen bi moglo da se očekuje podizanje optužnice. Istraga o finansijama i bogatstvu ove grupe, čiji su članovi pohapšeni u februaru 2021., trajala je skoro dve i po godine, a meta istraživanja bili su tokovi novca, kao i utvrđivanje imovine koju su članovi ove kriminalne grupe, ekspoziture kavačkog klana, stekli kriminalom.

Pročitajte još:

Oni su trgovali drogom u Srbiji, ali i u još nekim evropskim zemljama, a osim kokaina prodavali su i druge vrste narkotika, od marihuane do amfetamina. Osim biznisa sa drogom, bavili su se i drugim kriminalnim delatnostima, obezbeđivali splavove i druge ugostiteljske objekte, što je bio vid reketiranja.

Zna se da su pripadnici ove grupe prodavali drogu u nekim od elitnih beogradskih klubova, što je potvrdio i okrivljeni-saradnik Srđan Lalić, koji je pomenuo splav „Fristajler“, klub „Gotik“ i još neka ekskluzivna mesta.

Zna se da je trgovina narkoticima najunosniji posao organizovanog kriminala, pa je vrlo verovatno da su Belivuk, Miljković i njihov klan obrnuli milione evra, a pitanje je koliko je policija uspela da uđe u trag tom bogatstvu. Jedan od osnovnih instrumenata za borbu protiv mafije u celom svetu je oduzimanje imovine stečene kriminalom.

Foto: PUZ

A šta imaju Velja Nevolja i Mare Mesar?

Finansijska istraga koju vodi Tužilaštvo za organizovani kriminal je tajna, ali deo „imovinske karte“ ove kriminalne grupe dospeo je u javnost. Osim Belivuka i Miljkovića, na meti istražitelja zbog pranja novca nalaze se i njihove supruge Bojana Belivuk i Tanja Miljković. Zanimljiivo je da, iako je policija privremeno oduzela mnogo automobila koje su vozili članovi klana, među njima i neka blindirana vozila, njihove supruge i dalje voze dobre automobile i žive na visokoj nozi.

Pretres vile Veljka Belivuka i Marka Miljkovića Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Od nekretnina koje su u posedu vođa klanova ili njihovih bliskih saradnika su nekretnina u Pančevu, dva u ulicama Čačanska i Živka Davidovića, kao i u Kozarčevoj ulici na Zvezdari. Takođe postoji sumnja da su vođe klana deo novca dobijen od trgovine drogom, ali i kao nagrada za ubistva članova suparničkog škaljarskog klana, ulagali u nekretnine u Crnoj Gori.

Zanimljivo je da je policija prilikom racije, kada su pohapšeni članovi klana i pretreseni njihovi stanovi, zaplenila skromnu sumu novca, oko 31.000 evra, više stotina hiljada dinara kao i manje iznose u drugim valutama.

Vila Veljka Belivuka i Marka Miljkovića Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Čini se da je zaplenjen novac bio više za tekuće troškove nego što je to bio pravi „štek“ sa milionima, koliko se sumnja da je klan zaradio.

Droga primarni posao

Jedan od okrivljenih-saradnika Tužilaštva za organizovani kriminal opisao je ranije tokom suđenja klanu u Specijalnom sudu u Beogradu kako je tekao proces preprodaje droge, koja je prvo dopremana u prostorije koje su članovi klana koristili na stadionu „Partizan“, gde je mešana, premeravana i distribuirana dalje.

Dilerska mreža se sačinjavala od desetina sitnijih preprodavaca droge, na splavovima i po kafićima, ali i van njih. Obzirom da su trgovali i kokainom koji su dobijali od kavačkog klana, izuzetno visoke čistoće, nema sumnje da su samo na tom postu zaradili milione evra, pogotovo kada se uzme u obzir da su članovi klana Belivuk – Miljković godinama uživali zaštitu pojedinaca iz policije.

Marko Miljković i Veljko Belivuk, Velja Nevolja
Marko Miljković i Veljko Belivuk Foto: Printscreen/Tv Pink

Osim plaćenih ubistava, dilovanja droge i reketa, okrivljeni su tokom suđenja u Specijalnom sudu izneli da su imali i druge izvore prihoda i to od članova vladajuće stranke. Oni su čak imenovali čoveka koji im je donosio novac od Srpske napredne stranke (SNS), biznismena Aleksandra Papića, nekadašnjeg vlasnika sajta i novina „Objektiv“.

Pitanje je da li će istraga o pranju novca i finansijama klana dotaći i ovo osetljivo pitanje.

BONUS VIDEO: Su]enje Veljku Belivuku, Marku Miljkoviću i ostalim optuženim članovima klana

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar