Oliver Ivanović Foto:Armend NIMANI / AFP / Profimedia

Među "Skaj" porukama koje su razmenjivali pripadnici kriminalne grupe koju je predvodio optuženi crnogorski policajac Ljubo Milović pominje se navodna informaciju Bezbednosno-informativne agencije (BIA) o tome da je u ubistvo Olivera Ivanovića umešan neko iz kavačkog klana. To nije jedini put da se kavački klan pominje u kontekstu ubistva kosovskog političara, a postavlja se pitanje da li informacija BIA ista ona koju je prošle godine Tužilaštvu za organizovani kriminal nudio ozloglašeni kasapin Veljko Belivuk.

Tužilaštvo za organizovani kriminal pre nekoliko meseci podiglo je optužnicu  protiv devetočlane grupe u kojoj se kao njen organizator navodi odbegli crnogorski policajac Ljubo Milović, kojeg tamošnje službe povezuju sa Radojem Zvicerom. Među pripadnicima grupe, koji se tereti za šverc kokaina iz Ekvadora i pranje novca su i radnica BIA Dušica Jovanović, vlasnik aranđelovačke firme „Blumen market“ Aleksandar Milojević i zaposleni u ovom preduzeću.

Foto: Screenshot/skyaplikacija/libertas.me

Grupa je osumnjičena da je u dužem vremenskom periodu, krijumčarila velike količine kokaina prekookeanskim brodovima iz Južne Amerike u zemlje Evropske unije, a potom novac stečen prodajom kokaina transportovala iz Evropske unije u Republiku Srbiju i Crnu Goru, a Milović je bio čovek koji je sve organizovao.

Prema navodima Insajdera, u optužnici protiv te grupe se pominje izvesna informacija o tome da je u ubistvo Olivera Ivanovića umešan neko iz kavačkog klana, te da te navode proverava tužilaštvo.

Pročitajte još:

Prva informacija koja kazuje da bi neposredna saznanja o ubistvu političara mogao da ima ozloglašeni kavački klan, koji predvodi odbegli Radoje Zvicer, pojavila se 8. marta prošle godine, tokom pripremnog ročišta protiv organizovane kriminalne grupe Belivuk, koja je bila beogradski ogranak tog klana.

Belivuk se tokom pripremnog ročišta obratio prisutnima u sudnici Specijalnog suda u Beogradu i tom prilikom zatražio je od tužilaštva da ga uzme za svedoka-saradnika u nekoliko slučajeva.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

„Ako pristanete da pustite sve ovde, a mene i Marka Miljkovića ostavite u pritvoru, nudim se za svedoka-saradnika u slučajevima za Savamalu, Olivera Ivanovića i Vladimira Cvijana“, rekao je Belivuk tada.

Iako je praktično tada najavio da ima saznanja o ubistvu političara, te da je spreman da ih podeli sa nadležnim organima, dalje od toga se nije išlo. Tužilaštvo ga nije povodom pomenutih informacija ispitalo.

Ono što je interesantno jeste da je Belivuk u jednom od svojih ranijih iskaza otkrio i da je zajedno sa kontroverznim biznismenom Zvonkom Veselinovićev poslao „momke da ruše Savamaloj“.

Foto:MUP Srbije

„Ukoliko tužilac nastavi da podmeće dokaze protiv nas i izmišlja, biću prinuđen da ispričam sve što smo radili za državu. Počeću od Savamale, a posle ću i o mnogo težim krivičnim delima. Zvonko Veselinović, Sale i ja smo poslali momke da ruše u Savamali“, rekao je Belivuk na jednom saslušanju u Tužilaštvu u organizovani kriminal.

Ne treba zanemariti da je upravo Veselinović označavan kao organizator kriminalne grupe koja stoji iza likvidacije Ivanovića.

Oliver Ivanović je ubijen 16. januara 2018. godine sa šest hitaca u leđa, ispred prostorija svoje partije u Severnoj Mitrovici.

Kako je pisalo u optužnici Specijalnog tužilaštva u Prištini, Veselinović i Milan Radojičić teretili su se da su bili čelu kriminalne grupe koja je odgovorna za ubistvo Ivanovića. Ipak, protiv njih optužnica nije podignuta jer nisu dostupni organima gonjenja.

VIDEO: Draža Petrović o 5 godina (ne)traganja za ubicama Olivera Ivanovića

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare