Foto:udruženje za prava i zaštitu životinja Majdanpek "Belka"

Predsednik Udruženja za zaštitu životinja "BELKA" Igor Janković podneo je prijavu na više adresa zbog kako kaže, zlostavljanja životinja i ugrožavanja njihove bezbednosti prilikom transporta u organizaciji Avenije MB koja u svom vlasništvu ima azil za pse u Novom Selu kod Vrnjačke Banje. Kako navodi, psi se voze u nehumanim uslovima, na nezakonit način, u prikolici za koju nemaju dozvolu.

Janković je prijavu poslao na adresu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Upravi za veterinu i Odeljenju veterinarske inspekcije. Kako se iz nje može videti ovo nije prvi put da Janković nadležnima skreće pažnju na ovaj problem, međutim odgovora na nju do sada nije bilo.

„Obaveštavamo vas da se gotovo svakodnevno, od strane firme Radnja za čišćenje objekata I i ostale usluge u poljoprivredi Avenija MB Beograd, koja ima prihvatilište za napuštene životinje u Novom Selu kod Vrnjačke Banje, vrši transport desetine pasa, koji često traje i preko tri sata, čime se životinje icrpljuju, zastrašuju, što je čak u svojim izjavama potvrdio donedavni veterinar Avenije MB“, započinje u svojoj prijavi Janković.

Foto:udruženje za prava i zaštitu životinja Majdanpek „Belka“

Kako dalje navodi, gotovo uvek se i preko deset pasa, naguranih jedni na druge, prevoze pod ekstremno visokim ili niskim temperaturama, bez vode, bez adekvatne ventilacije.

Da situacija bude još gora, kako napominju u prijavi, Avenija MB ne poseduje dokument koji prikazuje da je prikolica bezbedna za prevoz pasa i da ugrožava njihovu dobrobit.

„Dokumenta koja Avenija MB prilaže za učešće na tenderima, i kojima obmanjuje opštine da prikolice služe za prevoz pasa, su rešenja Agencije za bezbednost saobraćaja i Mašinskog fakulteta, koja potvrđuju da je prikolica bezbedna za učesnike u saobraćaju, u skladu sa Zakonom o bezbednosti saobraćaja, ne i da je bezbedna za desetine pasa, naguranih u istu“, kaže Janković.

Dalje objašnjava da je Pravilnik o uslovima koji moraju da ispunjavaju prhvatilišta i pansioni za životinje, Član 50, kaže: životinje se prevoze u što kraćem roku, dok član 51 kaže da životinje prilikom transporta moraju da budu međusobno fizičko odvojene kao i da prostor mora da bude dovoljno prostran da životinja može normalno da stoji i leži…

„Na koji način petnaestak pasa natrpano zajedno mogu da normalno stoje i leže natrpani jedni na druge preko 3 sata na putu do Novog Sela? Pritom, same akcije hvatanja traju po nekoliko sati, te se pojedini psi u toj limenci nalaze i po 5-6 sati, što ne može da ne ugrozi njihovu dobrobit“, kaže Janković u prijavi.

U Avenijinoj prikolici, navodi se, dozvoljeno je prevesti samo dva psa, kako i sam naziv „2 box“ kaže te ostaje nejasno zbog čega veterinarski inspektori dozvoljavaju takav prevoz, kad sama Uprava za veterinu potvrđuje da ne poseduje dokument da je takav prevoz u skladu sa pravilnikom koji reguliše prevoz pasa.

Foto:udruženje za prava i zaštitu životinja Majdanpek „Belka“

„Prikolica kojom se prevoze psi, marke zastava inpro T750 ima dva odeljka, dva boksa i prema Pravilniku o uslovima koje trebaju da ispunjavaju prihvatilišta i pansioni za životinje, njom smeju da se prevezu samo dva psa i u što kraćem roku. Nikako veći broj pasa i prevoz od više kilometara i to isključivo na teritoriji Vrnjačke Banje ali čak ni to jer nisu registrovani za delatnost zoohigijene“, objašnjava se.

Sama prikolica se ne prizvodi serijski, već po narudžbini, po zahtevima i merama kupca i po rečima samog proizvođača, ne poseduje bilo kakav sertifikat da je bezbedna po životinje, zaključuju u prijavi.

Foto: Privatna arhiva

Uz to, na adresu naše redakcije stigao je i video-zapis na kom se vidi transport opisan u prijavi, odnosno više pasa, mahom mešanaca, zguranih u veoma nisku i nebezbednu prikolicu, čija su vrata rešetke koja je verovatno i jedini otvor za vazhuh životinjama.

Budući da su ovih dana temperature izuzetno visoke zbog čega i RHMZ savetuje građane da se ne izlažu suncu, nije jasno na koji način su ove životinje zaštićene od spoljnog uticaja niti kako su hidrirane.

Upozoravamo da za pojedine čitaoce video-snimak koji sledi može biti uznemirujuć.

Podsećanja radi, na rad Avenije MB je u više navrata skretanja pažnja od strane ljubitelja životinja, a snimci na kojima se vidi kako hvataju i transportuju svet, izazivali su užas kod velikog broja korisnika društvenih mreža. Ipak, ova firma nastavlja da radi po svome prkoseći zakonu, zdravoj pameti i bilo kakvoj empatiji prema živom biću.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar