Haker / Foto: Profimedia.rs

Pandemija koronavirusa zaustavila je celu planetu, pa tako i one sa druge strane zakona. Međutim, jedna vrsta "posla" trenutno cveta.

Reč je o sajber kriminalu o kojem smo nedavno pisali, a radi se o onjaln prevarama među kojima je najzastupljenija prodaja navodnih lekova, testova i raznoraznih zaštita protiv koronavirusa.

Da se stopa kriminala minulih nedelja smanjila, potvrdio je i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

Od uvođenja vanrednog stanja broj krivičnih dela smanjio za 55 odsto, što je, kaže, očekivano.
Europol je upozorio da su kiminalci vrlo fleksibilni i brzo se prilagođavaju novim uslovima i pronalaze nove načine zarade, pa je tako vanredna situacija postala plodno tle za cvetanje nekih drugih grana kriminala, kao što su onlajn prevare.

Zaključak Europola je da su se u trenutku pandemije ovi kriminalci bolje umrežili i da su „ransomware“ napadi efikasniji i brži. Obično su usmereni na institucije koje imaju veoma značajne podatke ili su posebno osetljive na mogući zastoj u radu, pa imaju i veliki motiv da plate otkup – na primer bolnice i državne agencije.

Europol navodi da je na početku krize primećen veliki broj sajtova koji su u nazivu imali korona ili covid. Neki od njh čine okosnicu kriminalnih operacija, pa se na njima prodaju proizvodi poput maski i kompleta za testiranje na koronavirus.