Foto: TANJUG/ RADE PRELIC/ bs

Od kada su u Srbiju uvedeni vanredno stanje i policijski čas, mnogi naši građani našli su se na meti raznih prevaranata, koji su ove novonastale okolnosti iskoristili kao način da se lako dočepaju novca. Na najvećem udaru ovakvih prevaranata su penzioneri koji su zbog apsolutne zabrane kretanja, ali i činjenice da su najugroženija grupa stanovništa, postali lak plen.

Pandemija koronavirusa oterala je „ozbiljne“ mafijaše sa ulica, krimnalnih obračuna skoro i da nema, ali s druge strane pojavila se druga vrsta kriminala. Mnoštvo lažnih lekara, farmaceuta, volontera i onih koji „samo hoće da pomognu“, smislili su načine kako da zarade na strahu ljudi koji se zavukao u najsitnije pore društva.

Upravo tu situaciju, podsetimo, iskoristila je nekolicina volontera u Smederevskoj Palanci, koji su na svoju ruku uzimali novac od penzionera kojima su prethodno kupovali namirnice.

Najčešće prevare koje haraju Srbijom su brojne, najčešće telefonske i internet ponude, za lekove protiv korone, koji su zapravo lažni i nepostojeći, potom testovi na virus, koji su takođe lažni, kao i ponuda za maske, rukavice i sredstva koja bukvalno od vas „teraju smrt“. Sve to košta papreno, a stiže na kućnu adresu u najkraćem mogućem roku, ili što je još češće, nikad ni ne stigne.

Navodni lekari zovu penzionere telefonom, a potom pokušavaju da im prodaju osam puta skuplje medicinske preparate, dovodeći ih u zabludu da ih zovu iz državnih ustanova i domova zdravlja. Slučaj koji je policija nedavno raskrinkala, potekao je fantomskih firmi BPO, odnosno „Edge Networks“, gde se u obe firme kao kontakt osoba navodile izvesnu Vanja Stanisavljević.

Na meti prevare našla se i majka naše sugrađanke Milice Jovanović koja nas je kontaktirala i ispričala kako sve funkcioniše.

“Moja majka je u sredu dobila poziv sa broja 011/4433-000, gde su joj se predstavili da su iz “Centra za zdravlje” u Inđiji. Rekli su joj da  proveravaju zdravlje starijih stanovnika usled vanrednog stanja i nemogućnosti kretanja. Žena koja je zvala se predstavila imenom, ali moja majka koja ima 68. godina nije zabeležila taj podatak. Uglavnom, ispitali su je kako se oseća, da li ima lekove, da li je boli kičma, leđa, zglobovi i nakon što je moja majka potvrdila da ima izvesnih tegoba, oni su joj rekli da će joj “elektronski prepisati lek i poslati na kućnu adresu, da to mora redovno da koristi i da se javi za dve nedelje telefonom lekaru”, navodi Milica Jovanović.

Istog dana je došla njihova kurirska služba. Njenoj majci su doneli običnu kremu protiv reumatizma koju su naplatili 3.290 dinara pod izgovorom da je to participacija. Inače, prosečna cena kreme za reumu je oko 400 dinara.

Ovo su samo neki dokazi za to da, iako su uvedeni policijski čas i vanredno stanje kako bi nas zaštitili od koronavirusa, zaboravljamo da nas ta izolovanost ne štiti u potpunosti…