Stanari Ulice Nikolaja Krasnova na Vračaru žalili su se komunalnoj miliciji na buku izazvanu rušenjem predratne vile jer su se radovi obavljali noću, oko 2.00 sata, međutim na njihove pozive niko nije odgovorao iako se sedište "komunalaca" nalazi u Makenzijevoj ulici, samo stotinu metara dalje. Pretnje koje su danas upućene reporterima Nova.rs nisu bile jedine, a naši sagovornici otkrivaju kakvim ih je rečima zasuo investitor kada su pitali zašto ruši predratnu vilu.

Rušenje predratne vile koja godinama krasi vračarsku ulicu izazvalo je opšti bes stanara iz okolnih zgrada jer, osim što će im kraj u potpunosti izgubiti stari sjaj i duh, trpe maltretiranje i od zaposlenih na gradilištu. Najpre, deo rušenja obavljen je u 2.00 sata posle ponoći, a buka je, razume se, uznemirila stanare.

Rušenje kuće u Avalskoj Foto: Nova.rs

„Jedan komšija je izašao do gradilišta da pita zbog čega ruše usred noći, kada ljudi spavaju, ali su mu oni rekli da to čine zbog osnovne škole koja se nalazi u neposrednoj blizini. Ali, kao što možemo da vidimo, oni i dalje prave buku, iako je dan i iako se časovi u školi odvijaju. Pokušali smo da se obratimo komunalnoj miliciji, ali niko na naše pozive nije izašao na teren“, kaže nam stanarka zgrade koja se nalazi prekoputa srušene vile.

Potpuni paradoks predstavlja i podatak da se sedište komunalne milicije nalazi u prvoj sledećoj ulici, Makenzijevoj, i da bi verovatno i oni sami, sedeći u svojim prostorijama, čuli buku, samo što je bilo 2.00 sata posle ponoći.

Rušenje kuće u Avalskoj Foto: Nova.rs

I to nije jedini problem koji stanari imaju sa novonastalom situacijom.

Osim što su izloženi bučnim radovima u delu dana koji za to nije predviđen, pokušali su da se informišu od radnika šta će se izgraditi na njihovoj parceli, a umesto odgovora dobili su drske i cinične opaske.

„Na moje pitanje zbog čega to rade, jedan od dvojice braća koji se predstavljaju kao nekakvi investitori rekao mi je da će, ukoliko mu narede, da sruši i moju zgradu jer je to njegov posao. Kada sam pitao šta će biti na mestu predivne vile koja je sada srušena, odbrusio mi je da će tu razapeti šatore za migrante“, ispričao nam je jedan komšija.

Rušenje kuće u Avalskoj Foto: Nova.rs

Ono što je zajedničko svima sa kojima smo razgovarali na Vračaru, jeste stav da ovakvi sumnjivi projekti ne donose ništa dobro njihovom kraju, da uništavaju spomenike kulture i objekte koji su zaštićeni zakonom, ali i to da niko nije želeo svoje ime i prezime da kaže pred našom kamerom, iz straha da bi mogli snositi posledice.

Podsećanja radi, kao što je portal „Nova.rs“ pisao, kontroverze o tome kako je zemljište na kom se nalazila vila postalo građevinsko, odbnosno kako je objekat koji je bio pod zaštitom države, najednom izgubio status „pod zaštitom države“ , do danas nije u potpunosti rasvetljeno. Činjenica je da je vila tu zaštitu uživala do prošle godine, kada je trebalo da joj bude i produžena, ali kada je i čitav kvart trebalo da bude upsian i zaštićen kao celina.

To se pak, nije desilo već je umesto rešenja o produžetku zaštite pojavilo ono o rušenju. Ispostavilo se da čitav deo takozvanog „istočnog Vračara“ još uvek čeka da bude upisan u registar kao zaštićena celina, a da je to „čekanje“ iskoristio investitor i u legalnim okvirima dobio dozvolu za gradnju.

Bonus video: Rušenje zgrade u Vidovdanskoj

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar