Kamion pun acetanhidrida, hemikalije neophodne za proizvodnju heroina, koji je pre manje od nedelju dana zaustavljen na granici Turske i Bugarske vozio je srpski državljanin.

Index je, podsetimo, sinoć objavio da su turski carinici na granici s Bugarskom prošlog petka otkrili kamion zagrebačkih registracijskih tablica u kojem je bilo skriveno više od 16 tona acetanhidrida, spoja koji se koristi u proizvodnji heroina. Da priča bude još zanimljivija, kamion je imao ugrađen mehanizam pomoću kojeg je vozač mogao da zarotira registarske tablice, piše Index.hr.

„Hrvatska policija putem međunarodne policijske saradnje primila je saznanja da su početkom juna 2021. godine turska policija i carina na graničnom prelazu zaustavili dva kamiona s prikolicama hrvatskih nacionalnih registracih oznaka, a kojima su upravljali državljani iz Srbije“, kažu u MUP.

Prošlog petka više turskih medija objavilo je da su 11. juna na graničnom prelazu Kapikule, između Bugarske i Turske, zaustavljena dva kamiona zagrebačkih registarskih oznaka.

Prilikom kontrole kamiona carinici uočili su da je na deklaraciji stajalo da kamioni prevoze 20 tona papira, ali su na granicu stigli bez pripadajuće plombe.

Stvar je izgledala sumnjivo pa su carinici kamione poslali na rendgensko skeniranje. Prilikom skeniranja u jednom od kamiona otkrili su sumnjivu gustoću materijala, nakon čega je kamion prebačen u hangar, gde je detaljno pregledan.

Tokom pregleda utvrđeno je da je u prostoru registarskih tablica postavljen elektronički mehanizam pomoću kojeg je vozač mogao da zarotirati tablice pritiskom na dugme. Tablice koje su bile u rotaciji, a koje se mogu da se vide na snimcima, bile su zagrebačke.

Nakon otkrića mehanizma za rotiranje tablica turski carinici su daljnjom proverom kamiona otkrili samo dve bale papira, a po deklaraciji ih je trebalo biti osam. Ostatak prostora zauzimale su bačve pune navedenih hemikalija.

Analizom hemikalije utvrđeno je da se radi o acetanhidridu, odnosno anhidridu octene kiseline, koji se koristi za proizvodnju heroina. U bačvama se, navode turski mediji, nalazilo 16.150 kilograma anhidrida, što je dovoljno za proizvodnju osam tona heroina.

Carinici su potom pregledali i drugi kamion, koji je na granicu stigao zajedno s prvim. U drugom kamionu našli su isključivo legalni teret – tepihe i porculan – ali čini se da je drugi kamion poslan na granicu kako bi zavarao carinike.

Naime, turski mediji navode da su krijumčari nameravali carinicima na pregled da podvale samo kamion s legalnim teretom, pri čemu su se nadali da će drugi kamion, koji je prevozio 16 tona acetanhidrida, biti pušten preko granice zajedno s prvim.

Vozači su uhapšeni, a kamioni su zaplenjeni. Policija nije objavila identitet uhapšenih vozača.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar