Od pogibije Despota Mrđića (4) u Prvomajskoj ulici u Zemunu prošlo je godinu dana, a sudski postupak jedva da je mrdnuo sa mrtve tačke.

#related-news_1

Roditelji nesrećnog mališana, koji je stradao u jezivoj saobraćajnoj nesreći kada ga je samleo točak autobusa sa linije 18, održali su večeras protest i jednočasovnu blokadu Prvomajske ulice u kojoj se tragedija dogodila. Ono što je oca Vukašina Mrđića naročito pogodila je neverovatna sporost pravosuđa.

Nesreća se dogodila 24. novembra 2020. godine, optužnica je podignuta 28. jula, a tek juče 23. novembra, dan uoči godišnjice smrti Despota Mrđića, održan je prvi glavni pretres. Na njemu je vozač GSP-a R. D. (50) optužen za teško delo protiv bezbednosti saobraćaja koje je za posledicu imalo smrt lica o tragičnom događaju izjavio: „Dešava se“, što je posebno pogodilo Vukašina i Vericu Mrđić.

„Čovek koji je ubio našeg sina vraćen je na posao i ne trpi bilo koji vid sankcija u svom životu. Dokle ćemo morati da čekamo na pravdu“, vapaj je roditelja stradalog deteta.

Zemun, protest zbog pogibije dečaka Despota, mali Despot, nastradao pre godinu dana, kada ga je vukao autobus gsp-a
Verica i Vukašin Mrđić, roditelji nastradalog Despota Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

 

Bez obzira kakav bude ishod sudskog procesa, zaista je neverovatna sporost srpskog pravosuđa. Na prvi pogled, ovo je trebalo da bude jednostavan slučaj, nesreća se nije dogodila u gluvo doba noći, da je osumnjičeni nepoznat, a vozilo nestalo. Tragedija se dogodila u 18.20 sati u Prvomajskoj ulici u Zemunu, najprometnijoj u tom delu grada, pred brojnim svedocima i onima koji su bili u autobusu, i onima koji su bili na stanici. Autobus u kome se neseća dogodila, istog dana upućen je na tehnički pregled. Pa ipak, na podizanje optužnice čekalo se punih 8 meseci, jer je optužnica podignuta 28. jula. Glavni pretresi su nekoliko puta odlagali, da bi prvi bio održan juče, skoro godinu dana od smrti malog Despota. Zbog toga nije ni čudo što njegovi roditelji gube živce.

Zemun, protest zbog pogibije dečaka Despota, mali Despot, nastradao pre godinu dana, kada ga je vukao autobus gsp-a
Foto: Nova.rs

Podsetimo, nesreća se dogodila u večernjim časovima, oko 18.20 časova na stanici „Bosanska“ u Prvomajskoj ulici u Zemunu. Iz autobusa na liniji 18, koji je išao ka poslednjoj stanici u Zemunu, izlazili su na zadnja vrata baba koja je za ruku vodila malog Despota Mrđića (4). Prvo je izašla ona, ali pre nego što je dete izašlo, vozač R.D. je zatvorio vrata i krenuo. Vrata su uhvatila dete i povukla ga, istrgavši ga iz bakinih ruku. Mališan je završio pod točkovima autobusa. Iako su putnici na stanici mahali i signalizirali, on nije primetio da se nešto dogodilo i nastavio je da vozi. Policija ga je stigla tek na okretnici. Uhapšen je i određen mu je pritvor, ali je posle nekoliko dana pušten je da se brani sa slobode.

Vukašin i Verica Mrđić, roditelji čiji je sin jedinac stradao, svakog 24. u mesecu paljenje sveća na stanici gde se tragedija dogodila. Večeras, na godišnjicu pogibije, organizovali su protest kada su zajedno sa nekoliko desetina rođaka, prijatelja i komšija na sat vremena blokirali Prvomajsku ulicu.

Tom prilikom Vukašin Mrđić je rekao i da je kazna od 8 godina zatvora premala i zapitao se koliko još dece treba da pogine da bi država reagovala i povećala kaznu zatvora za ovo delo na 10 ili 15 godina kako bi stala na put vozačima * ubicama. Tužna koicidencija, kada je blokiran saobraćaj u Prvomajskoj, prvo vozilo koje je stalo bio je autobus sa linije 18.

 

 

BONUS VIDEO:  Snimak autobusa koji uleće u dečje igralište u Zemunu

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar