Foto: N1

Roditelji ubijenih gardista Dragana Jakovljevića i Dražena Milovanovića, u razgovoru za Novu.rs kažu da nemaju novih informacija o istrazi ubistva njihovih sinova, uprkos tome što im je tokom posete 2016. godine, tadašnji premijer, a sada predsednik Aleksandar Vučić, obećao osnivanje komisije koja bi se bavila isključivo slučajem Topčider. Međutim, komisija je ostala mrtvo slovo na papiru. Očevi, Petar Milovanović i Janko Jakovljević, razočarani su što već 16 godina nema ozbiljne istrage o pogibiji njihovih sinova.

Advokat Predrag Savić kaže ,da ga kao advokata nikada niko nije informisao ni o jednom detalju istrage koja je eventualno sprovođena posle prijema roditelja kod premijera Vučića, 2016.

Pročitajte još:

„U jednom trenutku sam predložio MUP-u Srbije da, posle tog sastanaka, sprovede neke istražne radnje. Oni su ih sproveli precizno i pedantno. Ja posle nisam dobijao informacije da li je kroz te radnje delovala komisija, koja je trebalo da bude formirana i satavljena od predstavnika BIA, VBA, Ministarstva odbrane Srbije, Tužilaštva, MUP-a Srbije. Ne znam ni da li je ona resorno postojala iako je trebalo da bude formirana. Nas kao advokate niko nikada ni na jedan sastanak nije pozvao, ako ih je i bilo. Jedino sam ja tražio da se provere određene informacije. Mislim da ta komisija nikad formalno nije zaživela, a ono što je rađeno na moj zahtev, moglo je biti na fonu te komisije. Mi i dalje nemamo nikakav kontakt sa državnim organima“, kaže advokat Savić.

Očekivali više od Vučića

Roditelji ubijenih gardista, Janko Jakovljević i Petar Milovanović sju , naravno, ogorčeni.

 

Janko Jakovljević
Foto: N1

„Zadnju informaciju koju imam je da je Saša Reljić dao izjavu u Tužilaštvu, ali ništa se ne radi. Jako mali broj ljudi zna šta je on u iskazu rekao i da je spomenuo počinioca. Pripremamo se da i ove godine damo pomen, ali u ovom slučaju niko ništa ne preduzima. Očekivali smo više od Vučića, ali tako stoje stvari. Naši pravni zastupnici su uputili predstavku Strazburu, međutim, odgovor još nije stigao. Bolje pitajte njih, više znaju,“ rekao je Janko Jakovljević, otac ubijenog Dragana kad smo ga pozvali.

Petar Milovanović, otac ubijenog Dražena, takođe kaže da je sve stalo u celom slučaju.

Petar Milovanović
Foto: N1

„Pojma nemam šta se radi. Ja sam pre mesec dana bio u bolnici. Prolazi 16 godina, a niko ništa ne radi na celom slučaju. Optužnica nije podignuta i sve stoji u mestu, kao i za tog iz Rusije. Spominjalo se, pa se sve ućuta. Ja odavno nemam više nikakve informacije, već dve godine ne mogu da dignem glavu od problema, idem po bolnicama, na dijalizi sam. Ni ove godine neću moći da odem 5. oktobra na pomen“, kaže Petar Milovanović.

Podsetimo, dvojica gardista Dragan Jakovljević i Dražen Milovanović, pronađeni su mrtvi na straži u izdvojenom vojnom objektu „Karaš“ na Topčideru. Po pronalasku njihovih tela usledile su spekulacije i nagađanja ko je kriv za njihovu smrt. Tako je pokrenut slučaj „Topčider“. Dok je zvanična istraga tvrdila da je u pitanju ubistvo i samoubistvo, roditelji, a kasnije i nezavisna istraga, pokazali su da se ipak radilo o ubistvu. Oko toga zašto su likvidirana dvojica gardista postoji više verzija, ali sve su više bile plod glasina da su gardisti ubijeni jer su videli jednog haškog optuženika, te da su otkrili krađu…

Od obećane komsije do saslušanja Tadića i Vuka Jeremića

Boris Tadić, bivši predsednik Srbije, saslušan je 2018. u prostorijama Službe za borbu protiv organizovanog kriminala (SBPOK) u pretkrivičnom postupku za ubistvo dvojice gardista. Njegovo saslušanje i saslušanje njegovog nekadašnjeg savetnika, Vuka Jeremića, predložili su još 2014. zastupnici porodica nastradalih gardista da bi se otkrilo kako je kabinet predsednika pre svih u lancu komandovanja saznao za ubistvo gardista i obavestio tadašnjeg načelnika Generalštaba Branka Krgu. Jeremić je saslušan 2016. u svojstvu građanina u prostorijama SBPOK-a. Tada je u izjavi Borisa Tadića spomenuto i ime izvesnog Saše Reljića kao i da se on sasluša zbog čega je nastao haos u javnosti, da bi zatim svi ućutali na tu temu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare