Božo Prelević / Foto: N1

Advokat Božo Prelević, nekadašnji predsednik nezavisne komisije u slučaju stradalih gardista Dragana Jakovljevića i Dražena Milovanovića u kasarni Topčider 2004. godine, osvrnuo se za portal Nova.rs na pojavu svedoka Saše Reljića, a koji je ranije ukazivao da su vojnici ubijeni zbog kokaina, rekavši da nije isključeno da je tu zapravo reč o preusmeravanju istrage u pogrešne pravce.

Prelević u razgovoru za naš portal ističe da je u slučaju istrage pogibije gardista jako bitno obratiti pažnju na društvenu igru među ljudima koji rade za državnu bezbednost.

Pročitajte još...

„Tužilaštvo i policija moraju da uzmu u obzir i sa velikom pažnjom istraže ove navode. Oni takođe moraju da uzmu obzir i društvenu igru među bezbednjacima i da razmotre da li je reč na usmeravanju tragova istrage na nekog drugog. Ta društvena igra po sistemu “držite zeca” je omiljena igra u pogrešnom usmeravanju tragova“, kaže Prelević.

On ističe da u kontekstu sa drugim dokazima, ne sumnja da će tužilaštvo utvrditi da li je taj svedok, Saša Reljić, relevantan za ovaj slučaj ili nije.

Foto: Privatna arhiva

„Prvi put za njegovo ime sam čuo kad je dao izjavu. Nikada niko ranije nije pominjao tog čoveka“, kaže Prelević.

Ipak, on se osvrnuo i na misteriozni nestanak istražnog sudije Dragana Lazarevića, koji je radio na slučaju gardista.

„Ono što je zanimljivo jeste da je istražni sudija Lazarević utvrđivao greške u sprovođenju istrage, ali taj predmet nikad nije završen. A sam sudija je iz nekog čudnog razloga prestao da bude sudija“, navodi advokat.

Gardisti, mesto ubistva, uvidjaj, rekonstrukcija
Foto: Goran Srdanov/Mesto zločina

Podsetimo, poznati advokat svojevremeno je, kao predsednik nezavisne komisije, ukazivao na propuste u ranoj fazi istrage ovog slučaja. On je tvrdio da su uništeni DNK tragovi i tragovi na puškama. Govorio je i da nisu uzete ni parafinske rukavice svih aktera koji su se zatekli u kasarni, niti da su svi oni saslušani.

Inače, kroz nekoliko dana navršava se 16 godina od pogibije gardista. Tog 5. oktobra 2004. godina gardisti Petar Jakovljević i Dražen Milovanović pronađeni su sa više prostrelnih rana u kasarni Topčider.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar