Foto: E-Stock/Dušan Milenković, Dušan Živančević

Gostovanje advokata Svetozara Vujačića u jutarnjem programu na televiziji "Pink" gotovo da je šokiralo javnost u Srbiji zbog načina na koji se govorilo na temu slučaja Miroslava Aleksića, koji se sumnjiči za brojna silovanja i nedozvoljene polne radnje. Vujačić je istakao da se plaši da javnost u Srbiji ne uđe u pravnu paranoju nakon ovog slučaja, što bi moglo da rezultira, kako je rekao, brojnim prijavama, pod znacima navoda, silovanja, koja su izvršena u proteklih nekoliko godina.

Gostovanje Vujačića otvorilo je pitanje o advokatima koji su, po svemu sudeći, nedostojni advokatskog zvanja i profesije. Relativizacija krivičnog dela silovanja u jutarnjem programu, i to na televiziji sa nacionalnom frekvencijom, ali i takav način govora o temi koja je izuzetno osetljiva je nedopustiv, a pogotovo ukoliko dolazi od strane advokata, koji bi morali biti simbol sprovođenja zakona u zemlji.

Pročitajte još...

„U ovoj fazi postupka nisam sklon da kažem da je Mika Aleksić kriv i da je uradio to za šta ga optužuju, kao što nisam sklon da ga eboliram, odnosno da kažem da nije kriv. Miki Aleksiću je povređeno pravo presumpcije nevinosti. U ovom slučaju kvantitet ne može da utiče na kvalitet dokaza“, rekao je najpre Vujačić, a potom šokirao načinom na koji je govorio o silovanju:

„Da je sve ovo tačno što pričaju glumice, Mika Aleksić ne može da dobije više od 15 godine, isto je da li su dve ili 22 žrtve. Ovde, kako je počelo, može da se javi i neko ko je umro kao svedok. Imao sam 12 silovanja, nisam ja bio silovatelj, nego sam branio ljude. Svih dvanaestoro mojih je oslobođeno zbog nedostatka dokaza. Sva suđenja su bila u Beogradu, osim jednog u Kragujevcu. Nije moglo da se dokaže da je izvršeno silovanje i kraj priče. Meni su rekli: „ma 100 odsto jeste, ali ja nemam dokaza da ga osudim““, rekao je Vujačić.

Foto:E-Stock/Dušan Milenković/Svetozar Vujačić

Ipak, poznati beogradski advokat se tu nije zaustavio, već je nastavio  da relativizuje silovanje.

„Plašim se da posle ovog ne uđemo u pravnu paranoju. Ja mislim da će u narednom periodu biti prijava za silovanja koja su izvršena pre dve, tri, četiri godine, pod znacima navoda silovanja“, rekao je Vujačić, pa dodao:

„Slobodan sam da kažem, Marinika Tepić je poznata po tome što svaki dan podnosi krivične prijave i njena ciljna grupa su Andrej i Aleksandar Vučić. Po njoj Andrej ima lance pekara, restorana, hotela i poseduje sve u Vojvodini. Zato ja ne isključujem mogućnost da će Marinika Tepić prijaviti Andreja Vučića da ju je silovao. Ne da bi to dokazala, već da bi rušila ugled tog čoveka. Ona je nepredvidiva, izmisliće i kontakt”, rekao je on, ističući da je “ozbiljan” kad to govori.

Marinika Tepić Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Sa druge strane, kada se govori o advokatima nedostojnim profesije, slučaj Vujačića i nije tako usamljen. Tako smo pre nešto manje od mesec dana imali situaciju da je advokat Svetislav Bojić, jedan od branilaca Predraga Koluvije, većinskog vlasnika imanja „Jovanjica“ na kojem je 2019. godine zaplenjeno skoro četiri godine opojne droge, uputio pretnje novinarki N1 Jeleni Zorić.

Bojić je 28. decembra, nakon pretresa održanog u zgradi Višeg suda u Beogradu u takozvanom postupku „Jovanjica“, novinarki Jeleni Zorić i snimatelju Denijelu Dabiću prišao i predložio im da sa njim odu na čaj iz razloga što ima nešto da im saopšti.

Jelena Zorić Foto:Zoran Lončarević/Nova.rs

Nakon što su odbili, advokat je rekao novinarki da je Koluvija veliki vernik koji mu je jednom prilikom rekao da ga novinarka Zorić “rastura“ njenim izveštavanjem, ali da se on moli za njeno zdravlje.

Potom je dodao i da se Koluvija moli i za zdravlje tužioca, a i za zdravlje inspektora Slobodana Milenkovića koji ga je uhapsio. Na kraju je naglasio da njegov klijent jako veruje u Boga i da „ko god mu se zamerio nije dobro prošao“.

Jutkin advokat: „Sudija da se zabrine za karijeru“

Pretnje  nisu strane brojnim advokatima. Tako smo imali slučaj i da se advokatica Irena Đorđević, koja je zastupala bivšeg predsednika opštine Brus Milutina Jeličića Jutku za nedozvoljene polne radnje prema saradnici Mariji Lukić, na krajnje neumesni način ophodi prema sudiji u pomenutom postupku.

Tako je ona posle jednog pretresa izjavila: „Sudija bi trebalo da se zabrine za svoju dalju karijeru.“

I advokat Zoran Jakovljević, zastupnik učitelja škole glume Miroslava Mike Aleksića, koji se sumnjiči za silovanja i nedozvoljene polne radnje, imao je šokantne izjave. Tako je istakao i da, ako se nastavi medijska hajka i linč njegovog klijenta, biće prinuđen da dostavi „neke materijale“.

Advokat Mike Aleksića, Zoran Jakovljević Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

„Ne želim tako da radim, ali ako se nastavi medijska hajka i linč mog klijenta, biću prinuđen da dostavim neke materijale, pa da vidimo da li se neko smeje tako srećno, a da je prethodno zlostavljan. Stvoreni su nenormalni uslovi za objektivno odlučivanje. Nenormalan je pritisak javnosti i nastala je potpuna kolektivna histerija. Pitam se čemu onda suđenje, hajde da rastrgnemo čoveka i sve odmah završimo“, rekao je advokat.

Pročitajte još...

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram