Nenad Vučković Vučko Foto: Privatna arhiva

Razgovor službenika MUP Srbije, žandarma Nenada Vučkovića sa huliganima obiluje dokazima o povezanosti državnih uposlenika sa organizovanim kriminalom, ali jedna rečenica posebno pokazuje kako funkcionišu stvari u Srbiji. Reč je Vučkovićevoj izjavi u kojoj govori šta je sve morao da učini da spasi život pripadniku svoje grupe Daliboru Ristiću Medi - od podilaženja upravniku zatvora, do sastanka sa kriminalcem Sretenom Jocićem, koji je trebalo da ispegla situaciju sa drugim kriminalcem, Željkom Maksimovićem Makom.

Mreža za istraživanje kriminala i korucije KRIK objavila je snimke razgovora žandarma Vučkovića sa njegovim saradnicima, koji su bili deo ekipe ubijenog kriminalca i vođe navijača Aleksandra Stankovića zvanog Sale Mutavi, a kasnije i njegovog naslednika Veljka Belivuka, zvanog Velja Nevolja. Reči Vučkovića, koje je tajno snimio jedan od učesnika sastanka, Vladimir Grek, uglavnom potvrđuju ono što se već znalo – tesnu povezanost pojedinaca iz državnih struktura sa organizovanim kriminalom, ali neke od njih zvuče skoro neverovatno i pokazuju nivo bahatosti državnih službeniika povezanih sa organizovanim kriminalom, kao i trulež celog sistema.

Pročitajte još:

„Dva života mi treba da uspem da Medu sačuvam od klana ’Amerika’… Je l’ ja titram jajca načelniku Zabele iz nedelje u nedelju kako da rešim problem, da molim Jocu Amsterdama, da molim Maku da ne ubiju Medu zbog onog slučaja… Grupa ’Amerika’, jeste svesni šta je to, koja je to moć“, požalio se na sastanku sa saradnicima Vučković.

Foto: Sigurnosne kamere

Slučaj koji pokušava da „ispegla“ je prebijanje istaknutog člana klana „Amerika“, Zorana Jakšića, koga je jedan od članova ekipe pod kontrolom Vučkovića, Dalibor Ristić zvani Meda, brutalno pretukako u jednom beogradskom klubu.

Joca Amsterdam je Steten Jocić koji služi kaznu u zatvoru Zabela zbog podstrekavanje na ubistvo jednog beogradskog kriminalca koji mu se zamerio devedesetih, a Maka je Željko Maksimović Maka, istaknuti član grupe „Amerika“ koji važi za jednog od najsurovijih ubica na ovim prostorima.

Željko Maksimović Maka Foto:Privatna arhiva

Željko Maksimović Maka je zvanično najduže traženi Srbin na poternici Interpola, mada je pitanje da li je ta potraga još na snazi. Svojevremeno je optužen, a potom oslobođen za ubistvo policijskog generala Boška Buhe.

Srbija je zemlja u kojoj aktivni policajac, oficir žandarmerije koja bi trebalo da je elitna jedinica MUP Srbije, mora da „titra“ upravnika najvećeg i najstrože čuvanog zatvora u Srbiji, dr Dejana Novakovića da bi mogao da se vidi sa jednim od najuticajnijih ljudi u srpskom podzemlju – Sretenom Jocićem.

Pitanje je da li je susret Vučkovića i Jocića, ili bilo koji njihov kontakt bio zakonit i „pokriven papirima“ koji bi na neki način opravdali ovaj susret, pa je zbog toga žandarm morao da podilazi upravniku.

Sreten Jocić Foto:N1

Slika i prilika današnje Srbije i odraz trulog sistema je da jedan policajac, koji treba da štiti zakon, moli upravnika zatvora, gde su smešteni kriminalci, da mu omogući komunikaciju sa zatvorenim kriminalcom, koji treba da interveniše kod drugog kriminalca koji je u bekstvu, za huligana koga štiti policajac.

A pitanje je da li će bilo ko od nadležnih reagovati da proveri te tvrdnje a kamoli da pokrene postupak protiv policajca ili upravnika zatvora.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar