Foto: Medija centar Beograd

Direktor policije Vladimir Rebić izjavio je danas da je zadovoljan radom pripadnika Odeljenja za borbu protiv korupcije, istakavši da su oni u 2019. otkrili 61 odsto više krivičnih dela u odnosu na godinu ranije.

Rebić je, povodom obeležavanja dve godine postojanja Odeljenja za borbu protiv korupcije, naglasio da je u saradnji sa višim javnim tužilaštvima u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu prošle godine podneto 540 krivičnih prijava kojima je obuhvaćeno oko 1.500 osoba.
Događaju na Kriminalističko-policijskom univerzitetu prisustvovali su i Andrea Oricio, ambasador i šef Misije OEBS-a u Srbiji, Karlo Lo Kašo, ambasadorom Republike Italije, i Jorn Gještad, ambasador Kraljevine Norveške.
„Dokaz da Ministarstvo unutrašnjih poslova i nadležna tužilaštva imaju nultu toleranciju na izvršioce koruptivnih krivičnih dela, govori i činjenica da su se među uhapšenima našli i brojni direktori javnih preduzeća, predsednici opština i mnogi drugi funkcioneri“, naglasio je direktor policije, koji je na Kriminalističko-policijskoj akademiji sa Oriciom potpisao Ugovor o donaciji između Republike Srbije i OEBS-a.

Direktor policije je podsetio da je prošlo dve godine od početka primene Zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa u borbi protiv organizovanog kriminala, terorizma i korupcije i formiranja Odeljenja za borbu protiv korupcije i istakao da je MUP Srbije pokazao da je odlučan i beskompromisan u borbi protiv korupcije.

„Ministarstvo unutrašnjih poslova i OEBS su krajem 2017. godine započeli implementaciju zajedničkog projekta „Jačanje kapaciteta srpske policije u borbi protiv korupcije“, kako bi policijski službenici prošli brojne obuke“, rekao je Rebić.

On je naglasio da je kroz ovaj projekat, zahvaljujući donaciji Vlade Republike Italije i organizovanju obuka u organizaciji Ambasade Kraljevine Norveške, MUP Srbije na viši nivo podigao svoje kapacitete u cilju još efikasnije borbe protiv korupcije, kao jednog od najkompleksnijih i najteže dokazivih krivičnih dela.

„U okviru ovog projekta značajna je i donacija opreme u vrednosti od oko 45.000 evra, kao i nastavak na daljem usavršavanju policijskih službenika, pre svega kroz obuke koje se odnose na sprečavanje i otkrivanje krivičnih dela na krijumčarenju akciznih proizvoda i na zloupotrebama u vezi sa pranjem novca“, rekao je direktor policije.