Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Direktor policije Vladimir Rebić izjavio je povodom sinoćnjih dešavanja da je skup bio neprijavljen, a da je jedan incident najavio sa kakvim su se namerama okupili prisutni. "Jedna grupa od 50-ak ljudi koji su se našli na protestu nije dopustila da prođu kola hitne pomoći koja su prevozila ugroženog pacijenta u nadležnu ustanovu, i pored pokušaja vozača da prođe", rekao je na početku konferencije Rebić.

 

Foto: Vladislav Mitić/Nova.rs

Kasnije, oko 22.20 sati, jedna grupa od više desetina nasilnika je, kako je to Rebić „poentirao“, „pokušala da svojim telima izvrši pritisak na policijske službenike i ušla u predvorje Narodne skupštine“.

„To pokazuje da je policija bila maksimalno uzdržana i pokušavala da ne upotrebljava silu, dok to na kraju nije moralo da se desi. U tom trenutku oni su svojim telima potisnuli pripadnike policije unutra. Čim smo uspeli da se konsolidujemo, opet svojim telima je policija vratila izgrednike i nasilnike napolje i u narednih sat i po vremena policija je trpela pritisak“, pokušao je da objasni Rebić sinoćno (ne)reagovanje policije.

Kako je dalje nastavio, u četiri naleta su demonstranti pokušavali fizički da ponovo ostvare dominaciju i upadnu u Narodnu skupštinu, a policija je  svo vreme bila uzdržana i nije primenjivala bilo koje od svojih policijskih ovlašćenja.

„Nakon toga, nasilnici su se odlučili za radikalnije mere, pre svega gađanje kamenicama, flašama, konzervama i svim drugim predmetima kojima su pokušali i ugrozili život i telo policijskih službenika. Tek tada je došlo do upotrebe drugih sredstava prinude, kao što je suzavac i službeni konji i na taj način smo uspeli da odbijemo napade ovih huligana, koji su pokušavali da uđu i osvoje Narodnu skupštinu, sa ne znam kakvim ciljem“, rekao je Rebić.

On je dodao da je 43 policajca koji su se javili i kojima je ukazana pomoć, a jedan od njih ima frakturu lobanje i potres mozga.

„Zabrinuti smo za njegovo zdravlje i za zdravlje ostalih koji su se javili. Jedan broj koji je zadobio povrede, ali manjeg stepena, ali nisu želeli ni da se jave, jer su bili svesni i kolegijalni, jer će biti potrebni za druge policijske poslove. Želim da čestitam pripadnicima policije koji su bili angažovani na ovim poslovima i koji su sprečili da dođe do značajnije eskalacije nasilja na ulicama Grada Beograda“, kazao je Rebić.

Kako je rekao da su 24 lica privedena, od toga 23 zbog prekršaja, a jedan zbog krivičnog dela.

„Osim štete moralne i fizičke policijskih službenika, značajnu štetu je pretrpela imovina Republike Srbije, pre svega imovina MUP, s obzirom da su huligani zapalili pet službenih vozila. Oštećena je oprema koju koriste zarad zaštite, 71 štit, 65 vizira, 19 službenih palica, šest radio stanica, 18 šlemova i dvoja vrata koja služe za bezbednost lica koja ulaze u Skupštinu i to je sve ogromna šteta koju moramo nadoknaditi“, pričao je Rebić, nijednog trenutka ne pomenuvši sve razbijene glave građana i prekomerne sile, koju je policija sinoć primenila.

Foto: Printscreen/Twitter/Omlet Sa Slaninom

On je u svom maniru dalje nastavio i rekao da je ponašanje policije tokom sinoćnjih protesta bilo izuzetno profesionalno, te da su uspeli da zaštite javni red i mir i pošalju poruku da građani mogu da budu bezbedni i da veruju svojoj policiji. Takođe, rekao je da se nada da će procesuiranje lica koja su do sada identifikovali, vrlo brzo biti izvršeno, u narednih nekoliko dana od strane sudova i tužilaštava, te da će na osnovu izvršene analize video nadzora identifikovati i druge huligane koji su činili nedela i da će biti brzo procesuirani.

Foto: Printscreen/Twitter/Biljana Lukić

Novinari su pitali Rebića da li su uhvatili ljude koji su palili automobile, a on je rekao da je identifikovan jedan osumnjičeni i on će biti sproveden nadležnom javnom tužiocu, te da je osumnjičen za paljenje dva vozila.

„Imamo materijalne dokaze, radimo i na prikupljanju drugih, radi rasvetljavanja paljena ostala tri vozila. Imamo oštećenje i privatnih vozila i na tome ćemo raditi“, rekao je Rebić.

Foto: Vladislav Mitić/Nova.rs

Na pitanje da li smatra da je policija prekoračila silu, Rebić je zamenio teze, rekavši da je video i krvave glave i ruke i noge policajaca.

„Oni su napali policiju, a ona je bila uzdržana sve vreme dok je mogla da trpi, zbog čega smo imali 43 povređena policajca. Onog trenutka dok životi policajaca nisu bili ugroženi, dok im nisu videli o koncu, mi nismo primenjivali silu. Uopšte ne postoji nijedna ozbiljna konstatacija koja bi imala potvrdu da je policija ptrekoračila silu.

Na pitanje novinara ko je odgovoran u policiji što je došlo do situacije da demonstranti upadnu u Skupštinu, i koliko je suzavca sinoć bačeno, Rebić je rekao da nema informacije koliko je suzavca bačeno, ali je dodao da je ispaljeno onoliko koliko treba kako ne bi došlo do daljeg ugrožanja života i tela policije, i da ne bi došlo do ugrožavanja imovine.

„Nije bilo propusta, mi smo u prethodnom periodu imali niz demonstracija koje su prolazile mirno i mi nismo želeli da provociramo demonstrante“, rekao je Rebić.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare