Foto: Shutterstock

Visoki savet tužilaštva reagovao je povodom teksta objavljenog na portalu Nova.rs pod naslovom "Novi skandal trese srpsko tužilaštvo: Marinika Tepić podnela krivičnu prijavu protiv članice tužilačkog saveta – zbog falsifikovanja".

„Netačna i nepotpuna je informacija da je narodna poslanica Marinika Tepić Državnom veću tužilaca, čiji je pravni sledbenik Visoki savet tužilaštva, uputila poslaničko pitanje u vezi toga da li je protiv javnog tužioca Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, sada glavnog javnog tužioca, Nenada Stefanovića, podneta disciplinska prijava. Naime, Narodna skupština Republike Srbije je 26. aprila 2023. godine dostavila Državnom veću tužilaca dopis u kojem se na osnovu čl. 287 Poslovnika Narodne skupštine Republike Srbije prosleđuje zahtev za obaveštenje i pojašnjenje koji je narodni poslanik Marinika Tepić iznela na sednici Narodne skupštine Republike Srbije 20. aprila 2023. godine, uz koji je dostavljen izvod iz stenografskih beležaka sa navedene sednice, a u kojima je navedeno uopšteno pitanje o mehanizmima koje nadležni imaju da bi ispitali navode koje je ona iznela u vezi tadašnjeg višeg javnog tužioca u Beogradu“, navodi se u reagovanju i dodaje:

Pročitajte još:

„Kako Državno veće tužilaca nije organ krivičnog gonjenja i kako nema zakonska ovlašćenja da vodi krivični postupak, što bi narodnoj poslanici trebalo da bude poznato, Veće, tj. sada Savet, nije bilo niti može biti u mogućnosti da inicira ili vodi delotvornu istragu u krivičnopravnim stvarima. Disciplinski organi Veća, tj. Saveta nisu krivičnopravni istražni organi već organi koji se bave eventualnim disciplinskim prekršajima koji su precizno opisani u Zakonu o javnom tužilaštvu, a koji ne obuhvataju eventualno izvršenje krivičnih dela, s obzirom da je za taj postupak na osnovu zakona nadležan drugi organ, tj. javno tužilaštvo po odredbama o utvrđivanju stvarne i mesne nadležnosti“.

Kako dalje navode u reagovanju, navedenim pitanjem ni na koji način nije spomenuto ili dovedeno u vezu podnošenje disciplinske prijave tadašnjih zamenica javnih tužilaca Bojane Savović i Jasmine Paunović protiv tadašnjeg javnog tužioca Nenada Stefanovića koja je podneta 20. marta 2023. godine i koja se odnosi na potpuno drugačije činjenično stanje.

„S toga, izborni član Veća, tj. Saveta, Tanja Vukićević, je u svom odgovoru Narodnoj skupštini Republike Srbije, tj. narodnoj poslanici Mariniki Tepić, tačno i precizno odgovorila na konkretan upit koji je ona u formi poslaničkog pitanja postavila na sednici Narodne skupštine navedenog datuma. Tekstovi koji su objavljeni u navedenim informativnim medijima koji pripadaju vašoj poslovnoj grupaciji predstavljaju grubo zanemarivanje odredaba Zakona o javnom informisanju i medijima kao i Etičkog kodeksa i standarda profesionalnog obavljanja informativnog novinarskog poziva, s obzirom da objavljivanjem neistinite i neproverene informacije mogu dovesti do obmanjivanja javnosti u pogledu postupanja kako pojedinačnog člana Saveta, tako i same institucije“, navodi se u reagovanju.

VIDEO: Cisterna u kojoj je pronađeno pola tone marihuane – Rea “namirisala” drogu na Gostunu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar