Ilustracija Foto: E-Stock/Miloš Rafailović

Balkanske grupe koje su uključene u krijumčarenje i šverc kokaina iz Južne Amerike u Evropu, a među kojima su i ozloglašeni "škaljarski" i kavački" klan godišnje zarade 100 miliona evra, pokazala su poslednja istraživanja. Borba za ovu svotu, međutim, nije istovremeno i jedini motiv krvavog i ubilačkog rata između "škaljara" i "kavača", koji je nakon pet punih godina i više od 50 žrtava skrenuo u drugu krajnost, gde mnogo veću cenu ima motiv osvete.

Autori: I. Milićević/A. Mlakar

Borba za prevlast u podzemlju, primat u krijumčarenju i distribuciji droge, kao i novac koji se broji u stotinama miliona evra, odavno nije jedini motiv krvavog rata između dva sukobljena crnogorska klana iz Kotora. Iako su serije likvidacija otpočele zbog nestanka kokaina vrednog 18 miliona evra u Španiji, ubistva članova porodica i istaknutih pripadnika oba klana povela su sukob u potpuno drugom pravcu, gde primarni motiv više nije novac, već osveta i borba za sopstveni život. Rat „škaljaraca“ i „kavčana“ punih pet godina potresa čitav region, a dosad je u njemu stradalo više od 50 osoba.

Ilustracija Foto:Shutterstock

Naznaka da bi moglo doći do bilo kakvog primirja nema ni na vidiku, a svirepost i brutalnost obe strane nameću utisak da su spremne da se bore do istrebljenja.

Koliki je to novac koji je mogao da bude okidač ovakvih krvavih sukoba i motiv konstatne borbe za prevlast u podzemlju, nemoguće je precizno utvrditi. Međutim, novinar i glavni urednik istraživačke mreže „Krik“ Stevan Dojčinović, kaže za portal Nova.rs da okvirna cifra ipak postoji.

Prema poslednjim procenama koje su rađene pre četiri godine, Balkanske grupe koje su uključene u šverc kokaina od tog posla godišnje zarade 100 miliona evra. To je otprilike vrednost kolača oko kojeg se bore, ne samo škaljarski i kavački, već i drugi klanovi. Svežih podataka nema. Taj kokain se prodaje u Evropi, a ne na našem tržištu. Kod nas, naravno, ne može se toliki novac zaraditi – kaže Dojčinović

 

Sa druge strane, brojni stručnjaci smatraju da su se sukobi dva kotorska klana neprekidno produbljivali, kao i da je do eskalacije došlo kada su se među žrtvama našli i članovi porodica zaraćenih pripadnika. Novac stečen krijumčarenjem, tog trenutka je pao u drugi plan, a motiv osvete po principu „oko za oko, zub za zub“ postao je primaran u daljim sukobima koji su se mahom događali na ulicama Beograda i Podgorice, ali i u zemljama EU. Obračuni su otišli toliko daleko da više nije pitanje ko će zavladati podzemljem i biti glavni uvoznik i distributer kokaina u regionu, već ko će iz svega ovoga najpre izađi sa glavom na ramenima. Iako škaljarski klan broji više žrtava, pa se samim tim i smatra dodatno oslabljenim, to se u prethodnom periodu nije pokazalo kao faktor koji bi mogao da zaustavi ili makar primiri ovaj mafijaški rat.

Foto:Mup Srbije

Ovaj rat je podelio podzemlje u čitavom regionu, pa s se samim tim i broj „ratnika“ neprekidno povećavao i sa jedne i sa druge strane, što je najpre doprinelo tome da se uprkos krvavim obračunima ne obustavi dalje krijumčarenje i distribucija kokaina i to u obostranoj režiji. Svemu tome svedoče brojne zaplene koje su se događale u poslednje vreme, među kojima je bilo i rekotrdnih tovara od više tona. Posebnu pažnju izazvala je jedna od poslednjih zaplena, kada je na crnogorskom državnom brodu „Budva“pronađeno 500 kilograma kokaina. Istraživački mediji otkrivali su i povezanost klanova sa crnogorskom, ali i srpskom policijom, pa se u javnosti odavno već spekuliše o naklonosti obe države prema jednom, odnosno drugom klanu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar