Foto: Foto:E-Stock/Miloš RafailovićStefan Tomasevic/ATAImages; TANJUG/VLADIMIR ŠPORČIĆ

Suđenje kriminalnoj grupi Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, i ostalim optuženim pripadnicima kriminalne grupe optuženoj za sedam ubistava, silovanje, otmice, trgovinu drogom i oružjem danas je nastavljeno u Specijalnom sudu u Beogradu uvidom u pisanu dokumentaciju koja je prikupljena tokom istražnog postupka.

Marko Miljković javio se za reč kada je pregledana dokumentacija iz Ritopeka.

„Sudija, vidimo zatečeno stanje u kući, a posle toga je bez naredbe i kuća je demolirana. Ne znamo gde su pločice, parket, tuš kabina“, rekao je Miljković.

Naselje Ritopek Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Potom je prikazana dokumentacija iz Ulice Živka Davidovića, a u vezi sa optuženim Vladom Draganićem. Na fotografijama se nalazi pun sto novčanica od 20 do 100 evra, što je u zbiru više desetina hiljada evra. Zaplenjeni su i telefoni, kao i pištolji i municija.

Na fotografijama iz stanova u kompleksu u Ulici Živka Davidovića prikazano je da je u jednom od stanova nađeno više od 10 ključeva za različite automobile.

Foto:MUP Srbije

Zatim se prikazuje dokaz da je u kući smrti pronađen DNK ubijenog Pink Pantera Milana Ljepoje.

„Tu imam prepiske, hteo bih da im komentarišem, ali nema imena samo brojevi, ovo je nebitan broj, hoću viber, vatsap, telegram, da se vidi s kim sam sve komunicirao, imam prepiske koje se ovde ne pominju, ali to ću da kažem kada izađe. Ja nisam video ovde kontakte, nisam ih imao puno, možda 100. Kad sam gledao potvrdu o oduzetim stvarima od 29. januara, tada mi je iz novčanika uzeto 2.250 evra. Inspektor je te pare uzeo i sklonio u fioku“, rekao je Vladimir Grek.

Tužilac je rekao da Grek, ako želi, otključa sve telefone pred sudom kako bi sud izvršio uvid.

„Ako je optuženi spreman da otključa svoje telefone i da se sve prikaže, mi se slažemo. Ni jedan od optuženih nije dao šifru za otključavanje telefona kako bi se pregledali svi sadržaji, mi smo saglasni“, rekao je tužilac Saša Ivanić i pojasnio da se vidi samo ono što su forenzičari uspeli sami da izvuku iz mobilnih telefona.

Marko Miljković je na jednom od ročišta ove nedelje tražio kompletan uvid u eksterni hard disk koji je oduzet od Mirjane R., za koju se navodi da je prijateljica Veljka Belivuka.

„Ima jedna slika obezglavljenog tela, putanju, u kom je folderu, ja ne mogu da kažem, nisam IT obrazovan. Ja sam saglasan da se to vidi, to je ono što se vidi u zapisniku o veštačenju. Da ne bi bilo prigovora, mi smo odlučili da se pogleda materijal kao celina, ali ta slika je ključna“, rekao je tužilac Saša Ivanić.

Marko Miljković Foto: E-Stock/Milos Rafailovic

Misteriozni hard disk

Sudija je Miljkovića pitala da li želi da bude pregledano 700 gigabajta materijala, on je rekao da hoće i da je i on sam „samo to gledao dva dana“.

„Ja mogu da Vas usmerim na neke snimke, pa da onda posle gledamo i sve ostalo redom“, rekao je Miljković.

Tužilac je tražio vreme da bi dao putanju istrage kada je u pitanju hard disk, a da se sada pregleda druga dokumentacija. Sudija je odgovorila da je predlog tužioca odličan, ali da nema saglasnost okrivljenih, ali je odmah posle toga rekla da je veće odlučilo da se prvo pogleda putanja koju je odredilo tužilaštvo, a da će potom da donesu odluku po pitanju zahteva okrivljenih i odbrane.

„Sudija, meni sad nije jasno, hoćete vi sad uvažiti da se gleda sve ili nećete? Ja koliko vidim, nećete. Tužilaštvo da će da prikaže jednu sliku. Pričali su o poštenju i da ćemo da gledamo sve, sad nećemo. Meni su bitna tri snimka, da govorimo o tome da su to ljudi koje znamo, da se vidi ko je ta novinarka, ko je Papić koji se pominje i ko je Vesko Milić. Treba da se preslušaju ta tri snimka“, rekao je Miljković.

Sud je doneo odluku da će sve da bude pogledano i preslušano drugom prilikom, kada tužilac bude opredelio tačan folder u kom je fotografija tela.

Zdravko Radojević Foto:privatna arhiva/drustvene mreže

DNK tragovi dve žrtve pronađeni na mašini za mlevenje

Nakon što je pregledana forenzička dokumentacija iz Ritopeka, tužilac Saša Ivanić je rekao da su dokazi relevatni za ubistva Milana Ljepoje i Zdravka Radojevića, jer su knjihovi DNK tragovi pronađeni na mašini za mlevenje mesa.

„Njihovi DNK tragovi pronađeni su na kadi mašine, spoljašnjem delu mašine, njenom dihtungu i otvoru dihtunga mašine“, rekao je tužilac Ivanić.

Tužilc je istakao da jedan od zapisnika sa uviđaja govori o biološkim tragovima Lazara Vukićevića koji su pronađeni u kući u Ritopeku, a advokat Nikola Jerković odgovorio je da su ti prikupljeni tragovi nezakoniti, jer potiču sa uviđaja koji je nezakonito obavljen.

Specijalni sud Foto:TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ/

Telefon Marka Miljkovića pronađen u ćeliji

Među dokazima je izveden i dokument o forenzičkom pregledu telefona „L8 mini“, koji je pronađen u pritvorskoj ćeliji Marka Miljkovića u aprilu 2021. godine.

Analizi telefona, kako se videlo u dokumentu, prisustvovali su Marko Miljković i Nikola Z. u prostorijama MUP 14. aprila 2021. godine.

Mobilni telefon je pronađen vezan gumicom za USB. Stražari su ga tada navodno pronašli skivenog u flašama napunjenim solju, koje su pritvorenici koristili tokom treninga.

Suđenje je za danas završeno, a naredna ročišta zakazana su za 20, 21, 23. i 24 novembar.

Za 20. i 21. novembar pozvan je svedok oštećeni I. S. i sudski veštak dr Mandić i psiholog Ana Najman.

Za 23. novembar biće pozvani svedoci Ilija Kovačević i Igor Arizanović.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar