Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Prilikom jučerašnjeg odvajanja i pada obloge ventilacije objekta na pijaci u zgradi „Starog Merkatora”, povređene su četiri ženske osobe, a gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić gostujući na TV Prva obećao je da će porodicama povređenih biti isplaćene odštete.

Kako je gradonačelnik objasnio, četiri povređene ženske osobe su nakon ukazane pomoći i kompletne medicinske dijagnostike otpuštene na kućnu negu.

„Najvažnije je da niko nije u životnoj opasnosti. Razgovarali smo sa direktorom „Gradskih pijaca” i ovo javno komunalno preduzeće će svim povređenim i njihovim porodicama isplatiti odštetu. Inače, ovaj objekat je izgrađen 1972. godine, vlasnik je Republika a JKP „Gradske pijace” koristi pijačni prostor, upravlja njime i vrši kontrolu. Ništa nije ukazivalo na to da može doći do odvajanja obloge ventilacije. Siguran sam da će istraga koja je u toku dati potrebne odgovore“, rekao je Radojičić na TV Prva.

Gradonačelnik je naglasio da devedesetih i dvehiljaditih godina nije investirano u tekuće održavanje zgrada, a da je sadašnja gradska vlast u taj proces ušla rekonstrukcijom više od 600 fasada.

„Održavanje zgrada nije samo estetsko pitanje već, pre svega, i pitanje bezbednosti. Kultura održavanje grada mora biti podignuta na viši nivo, a suština je da predviđenim procedurama rizik svedemo na najniži mogući nivo“, kazao je Radojičić.

Gradonačelnik je naveo da je u toku procena materijalne štete i da će „Gradske pijace” iz sredstava tekućeg održavanja sanirati i popraviti objekat.

Zoran Radojicic
Zoran Radojičić Foto:BETAPHOTO/BEOINFO

„Ovo je još jedna opomena da mnogo više pažnje treba posvetiti održavanju, posebno objekata izgrađenih sedamdesetih godina prošlog veka. Insistiraću na tome da se u svim programima poslovanja javnih komunalnih preduzeća uvećaju sredstva za održavanje objekata i zaštitu na radu. Takođe, koristim priliku da skrenem pažnju na sve ono što je u poslednjem periodu urađeno kada je reč o gradskim pijacama: izgradili smo najmoderniju zatvorenu pijacu na Paliluli, uradili delimičnu rekonstrukciju Kalenić pijace, uredili natkrivanje svih pijaca, zamenjene su tezge i rashladne vitrine. Ovim su znatno unapređeni uslovi na pijacama, kako za prodavce tako i za sve građane koji posećuju pijace“, istakao je gradonačelnik Radojičić.

On je najavio i uređenje podzemnih prolaza ali i naglasio da prethodno treba rešiti pitanje svojinskih odnosa lokala koji u njima postoje, navodi se u saopštenju Sekretarijata za informisanje.

Govoreći o povećanju broja obolelih, Radojičić je naglasio da je epidemiološka situacija ozbiljna, ali i da je dobra okolnost da nema značajnog povećanja broja najteže obolelih.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

„Nadam se da ćemo, prema mišljenju stručnjaka, uskoro ući u završnu fazu pandemije. U ovom trenutku bitno je da se ne preoptereti zdravstveni sistem. Oko 40 odsto zaraženih virusom korona čine asimptomatski pacijenti. S druge strane, veoma je teško kontrolisati širenje virusa kod asimptomatskih slučajeva, ali je dobro što u zdravstvenom sistemu nema značajno većeg broja hospitalizovanih i preminulih. Moramo kao i do sada slušati preporukeepidemiologa i zajedničkim kompromisom usaglasiti ih sa sugestijama političkog dela Republičkog kriznog štaba“, poručio je gradonačelnik Beograda.

Bonus video: Miloš Majstorović o nesreći na pijaci Stari Merkator

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare