Sloboda Čačak eksplozija Foto:Nenad Nešović

Radnici čačanskog preduzeća A.D. "Sloboda" u kome se dogodila eksplozija u noći između četvrtka i petka sutra se vraćaju redovnim radnim aktivnostima, saznaje portal Nova.rs.

Kako su nam rekli, dobili su poziv od nadležnih da se pojave na svojim radnim mestima.

„Sitiacija u fabrici je dovedena u normalno stanje, kako smo obavešteni oko 110 hiljada litara vode je posuto na tinjajuća žarišta nakon eksplozije i požara“, rekli su nam zaposleni u tom preduzeću.

Meštani koji žive pored ove kompanije kažu za naš portal da su te noći preiživeli pakao.

„Mene i članove porodice je probudila snažna detonacija. U prvom momentu nismo bili ni svesni o čemu se radi. Kada smo videli da gori „Sloboda“ pobegli smo kod komšije u podrum gde je bilo nas petnaestak. Sličnu situaciju smo doživeli i 2010. godine kada se u ovoj fabrici, takođe, dogodio akcident“, rekla nam je sagovornica čija kuća se nalazi neposredno uz parking tog preduzeća.

Ona je dodala da njihova imovina nije pretrpela nikakva oštećenja napomenuvši da je magacin koji je izgoreo oko 800 metara od glavne kapije „Slobode“.

Njena kćerka i sin rade u ovoj fabrici i sutra se vraćaju na posao, dodala je ona.

Nakon eksplozije koja se dogodila u kompaniji A.D. „Sloboda“ kvalitet vazduha u Čačku je dobar, navode iz Zavoda za javno zdravlje.

Čačak, Eksplozije u Čačku, nepredvidivi incident ili sistemska greška, prilog, emisija Pregled dana
Foto: Newsmax Adria

Nema povećane koncentracije štetnih materija posle serije detonacija do kojih je došlo u fabrici namenske industrije.

„Vršeno je merenje kvaliteta vazduha, nije povećana koncentracija štetnih materija i građani mogu da budu spokojni“, kaže naš sagovornik iz ove ustanove.

Istraga o uzrocima ovog incidenta počela je 24 sata nakon poslednje detonacije koja je odjeknula u krugu fabrike. Kako kažu naši sagovornici, jedan od tragova biće i benzinska pumpa koja se nalazi u samom krugu preduzeća i koja je van upotrebe.

Foto:Ministarstvo odbrane

„Nije baš logično da je to uzrok eksplozije i požara budući da se pumpa nalazi iznad magacina koji nisu izgoreli, jer, kako se vidi na snimku, vatra je progutala skladište koje je najudaljenije od te pumpe. Naravno, to nije ništa zvanično, ali prosto nema logike da su magacini tik uz benzinsku pumpu ostali čitavi“, rekao je naš izvor.

#related-news_0

Inače, ovoj kompaniji je i danas nemoguće prići. Naša redakcija je pokušala da stupi u kontakt i sa direktorom Zoranom Stefanovićem, ali on se, do zaključenja teksta, nije javljao na mobilni telefon.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar