Zaplenjeni franci Batrovci
Zaplenjeni franci Foto:Uprava carina

Carinici su 18. jula na prelazu Batrovci, u saradnji sa policijom, zaplenili gotovo 44.000 franaka, koje je jedan putnik pokušao da prokrijumčari, tako što ih je sakrio u donji veš.

Prekršaj je otkriven, kada je za detaljan pregled na ulazu u zemlju izdvojen „maserati“ švajcarskih registarskih oznaka, kojim su putovala dvojica muškaraca, jedan sa švajcarskim, a drugi sa dokumentima tzv. „Kosova“, navodi se u saopštenju Uprave carine.

Na pitanje da li imaju nešto za prijavljivanje carinskoj kontroli i vozač i suvozač su rekli da sa sobom nose samo lični prtljag.

Što se gotovine tiče, obojica su tvrdila da kod sebe imaju dozvoljeni iznos, vozač 10.000, a suvozač 4.000 franaka.

Međutim, prilikom detaljnog pretresa u donjem vešu suvozača pronađeno je 52.800 švajcarskih franaka i 2.330 evra.

Nakon što je putniku vraćen iznos koji odgovara protivvrednosti 10.000 evra, do okončanja prekršajnog postupka pred nadležnim sudom biće zadržano 43.700 franaka.

Upitno je poreklo gotovog novca koji se ilegalno prenosi preko granice, a stručnjaci iz ove oblasti tvrde, da se on najčešće koristi za dalje finansiranje kriminalnih aktivnosti i terorizma.

Ono što naši građani treba da znaju je da se sav novac iz deviznih prekršaja direktno sliva u državni budžet (iz koga se finansiraju potrebe raznih budžetskih korisnika: dece, penzionera, pa i zaposlenih u javnom sektoru, kao i izgradnja škola, bolnica i puteva).

BONUS video: Policija zaplenila heroin

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar