Foto: Nenad Mihajlović/Nova.rs

U Višem sudu u Novom Sadu po prvi put je video linkom sa zatvorom u Sremskoj Mitrovici održano ročište za uslovni otpust sa izdržavnaja zatvorske kazne.

Ročištem je predsedavala sudija Biljana Delić koja je tehnički opremljena video konferencijskom vezom, a pored njenog sudskog veća u sudnici su bili i branilac osuđenog i zamenik Višeg javnog tužioca u Novom Sadu.

Sa druge strane video veze, u Kazneno popravnom zavodu u Sremskoj Mitrovici, u tehnički opremljenoj prostoriji za audio i video snimanje bio je osuđeni i realizator ovog tretmana, saopštio je Viši sud u Novom Sadu.

Ovim povodom predsednik Višeg suda u Novom Sadu Miroslav Alimpić istakao je da je osnovni značaj saslušanja putem video konferencijske veze obezbeđenje komunikacije sa osuđenima i smanjivanje nepotrebnih troškova njihovog dovođenja u sud, u situaciji kada prisustvo osuđenih nije obavezno.

Kazneno popravne ustanove najčešće nisu u mogućnosti da za potrebe odlučivanju o uslovnom otpustu obezbede vozila i potreban broj ljudi u sprovodničkoj službi, a u postupcima za preispitivanje uslovnog otpusta prisustvo osuđenog svakako nije neophodno i o eventualnom dovođenju osuđenog na ročište odlučuje predsednik veća.

Ipak sudije smatraju da bi bilo korisno da sud vidi osuđenog i neposredno komunicira sa njim postavljanjem pitanja kako bi mogao u potpunosti da stekne sliku o osuđenom koji traži uslovni otpust.

Sličan stav su imale i sudije kada je u pitanju prisustvo predstavnika zatvora na ročištu čije prisustvo na ročištu takođe nije obavezno.

U Višem sudu u Novom Sadu će se ubuduće sva ročišta za uslovni otpust sa osuđenima koji se nalaze na izdržavanju kazne zatvora u KPZ u Sremskoj Mitrovici održavati preko video lika, najavio je sud.

Posebna prostorija opremljena video konferencijskom vezom biće stavljena na raspolaganje i Osnovnom i Apelacionom sudu u Novom Sadu.

BONUS VIDEO: Požar u Vranju

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar