petarde Foto:Romain Longieras / AFP / Profimedia

Pirotehnika u novogodišnjoj noći neretko je uzrok brojnih nedaća i povreda kod građana. Prskalice, vatrometi i petarde mogu da budu kobni po one koji ih koriste, a portal Nova.rs apeluje na građane da pažljivo upotrebljavaju pomenuta sredstva kako bi izbegli povrede.

Najčešće povrede tokom novogodišnje noći su opekotine – pre svega lica, prstiju, šaka i ručnih zglobova, a istraživanja rađena tokom prethodnih godina pokazala su da je više od 50% povreda uzrokovanih pirotehničkim sredstvima, a nisu retke ni delimične ili potpune amputacije jednog ili više prstiju na rukama.

Gotovo svake godine svedoci smo fatalnih ishoda usled korišćenja petardi. Tako je prošle godine Kragujevčanin Nikola (33) ostao bez tri prsta nakon što su mu petarde eksplodirale u ruci. Nesreća se desila u Ulici Kralja Milana u Kragujevcu kada je muškarac upalio svežanj petardi, a u eksploziji je zadobio teške telesne povrede.

petarde
Petarde; Foto: Romain Longieras / AFP / Profimedia

Ovakvih slučajeva je bilo nebrojano dosad, i to uglavnom u periodu oko novogodišnjih praznika, a najčešće je reč o opekotinama. Zbog toga je neophodno da korisnici pažljivo koriste pirotehniku, kao i da pomenuta sredstva uvek kupuju u ovlašćenim prodavnicama, namenjenim isključivo u tu svrhu.

Takođe, neophodno je da pre svake upotrebe građani obavezno pročitaju uputstva na pomenutim pirotehničkim sredstvima, kao i da izbegavaju da odjednom pale više petardi. Ono što je jako bitno jeste i da se petarde pale isključivo na bezbednim lokacijama, tačnije što dalje od ljudi i životinja.

Foto:Shutterstock

Pored petardi, i prskalice mogu biti izrazito opasne po korisnike. Ukoliko se pravilno ne upotrebljavaju, one mogu da izazovu ozbiljne opekotine, pre svega lica, prstiju, šaka, stopala, ali i drugih delova tela. Neophodno ih je čuvati na tamnom i hladnom mestu pre upotrebe, a, takođe, apel je da se nikad ne pali više prskalica u isto vreme.

Na listi opasnih sredstava su definitivno i vatrometi.

Moć vatrometa je velika, građani uživaju dok ga gledaju, ali zaboravljaju jednu bitnu stavku – štetan je za pluća. Pogotovo kada su u pitanju astmatičari. Sa druge strane, vatrometi koji se koriste kod kuće mogu da budu kobni za korisnike, pa se zbog toga preporučuje da, ukoliko se odluče da ga koriste, to rade u prisustvu osobe koja poseduje dovoljno znanja o korišćenju pomenutog pirotehničkog sredstva.

Petarde mogu da ubiju životinja

Sem po ljude, pirotehnička sredstva su definitivno najopasnija po životinje. Mogu ih povrediti ili čak ubiti.

Foto:Shutterstock

Kako je Aleksandar Gavrić iz udruženja za spasavanje životinja Enimal reskju Serbia (Animal rescue Serbia) rekao ranije za FoNet, njegov savet je da vlasnici pasa u periodu praznika čvrsto drže povoce tokom šetnje, jer pas može da se istrgne i da padne pod kola ili upadne u šaht ili bunar zbog straha od petardi.

Pročitajte još:

Sa druge strane, mačke se zavuku na neka mesta odakle nekoliko dana neće da izađu i brinu vlasnike.

O tome šta pirotehnička sredstva rade životinjama najbolje govore istraživanju rađena proteklih godina. Procene su da oko 5.000 kućnih ljubimaca godišnje umire od srčanog udara izazvanog petardama.

BONUS video: Kolaps u saobraćaju pred praznike

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar