Foto:Aleksandra Petrović/Nova.rs

Ispred Centra za socijalni rad u Kragujevcu danas u podne okupili su se građani sa namerom da podrže i osnaže Oliveru Mitrić (37) samohranu majku devetogodišnjeg deteta nakon što je dobila poziv za izdržavanje zatvorske kazne do 60 dana jer njeno dete odbija da živi sa ocem kome je sud dodelio privremeno starateljstvo.

Kako je Mitrićeva kazala za Nova.rs, ona je zajedno sa svojim advokatom uložila žalbu na presudu i sada sa nestrpljenjem iščekuju epilog. U međuvremenu, reči podrške i poruke ohrabrenja za ovu samohranu majku stižu mahom putem društvenih mrežama, dok je deo građana danas došao i da je podrži svojim prisustvom.

Kako je ranije ispričala za naš portal, u kragujevačkom Centru za socijalni rad do sada su organizovane dve neuspele predaje ocu, u kojima je dete kategorički odbijalo da se odvoji od majke, a uoči treće predaje dete je najavljivalo da će fizički nauditi sebi, ukoliko bude moralo da živi sa ocem.

„Ja sam u bezizlaznoj situaciji i više ne znam gde da vrištim i kome da se obratim. Dete ne želi da živi sa ocem, jer je tokom ranijih susreta doživelo fizičko nasilje od njega i od tada ima strah da bude u očevoj blizini. Poštujem odluku suda i dovela sam dete u Centar da ga predam ocu, ali ono ne želi da ide, a ja sad moram u zatvor jer kršim zakon“, ispričala je svoju noćnu moru za naš portal majka devetogodišnjeg deteta, inače medicinska sestra u kragujevačkom Univerzitetskom kliničkom centru.

Foto:Aleksandra Petrović/Nova.rs

Nerešeni porodični odnosi između Olivere i njenog bivšeg nevenčanog partnera traju gotovo devet godina, koliko se pred sudom i u Centru za socijalni rad vode postupci za uređivanje modela po kome će se dete viđati sa ocem.

Olivera tvrdi da njen bivši partner nikada nije pokazivao roditeljsku pažnju i interesovanje za dete, te da tužbama koje podnosi sudu, kako kaže „preko deteta želi da joj tera inat“.

Ona priča i da je u celoj agoniji koju proživljava, mesecima izvodila dete ispred zgrade dva puta nedeljno u terminima određenim za susrete sa ocem, ali da se on nije pojavljivao, kao i da su jednom u kontinuitetu prošle dve godine, tokom kojih se nije javljao niti dolazio da vidi dete.

Olivera kaže da zbog takvog ponašanja, dete sada „praktično i ne poznaje oca“, a odnos su dodatno iskomplikovale nasilne i grube reakcije prilikom retkih susreta.

Kragujevac, Olivera Mitrić, samohrana majka, kazna zatvora, zatvor 60 dana
Olivera Mitrić Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Olivera je ogorčena na postupanje socijalnih radnika i njihov odnosa prema njenoj porodičnoj situaciji i ‘‘predmetu’’ koji je otvoren u Centru. Kaže, da su joj za sve godine koliko odlazi na redovne sastanke promenili tri voditelja predmeta, te da nijednom nisu razgovarali sa detetom.

U Centru za socijalni rad našem portalu su izjavili da je nadležno Ministarstvo za socijalni rad, prema pritužbi majke, izvršilo nadzor nad stručnim radom zaposlenih koji su vodili konkretan predmet i da je to ministarstvo saopštilo da nisu uočeni nikakvi propusti u radu.

Dodaju i da je u konkretnom slučaju postupao nadležni sud i doneo određene odluke koje su definisale određena prava i obaveze roditeljima, a koje su oni dužni da poštuju.
***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare