Foto:p.forsberg / Alamy / Profimedia

Profesor matematike Branko Sretenović (50) presudom Apelacionog suda u Beogradu pravosnažno je osuđen na dve i po godine zatvora jer je u januru 2019. godine u stanju bitno smanjene uračunljivosti nožem izboo svoju majku i teško je povredio u porodičnom stanu na Čukarici.

Ovom odlukom koja je danas objavljena, potvrđena je presuda Višeg suda u Beogradu kojom je Sretenović osuđen zbog krivičnog dela teška telesna povreda.

Prema potvrđenoj presudi, on je majci u kuhinji prišao sa leđa i kuhinjskim nožem joj zadao više uboda, nanavši joj tom prilikom teške povrede u predlu glave, lica i grudnog koša.

Smrtni ishod sprečen blagovremenim i i adekvatnim lečnjem, navodi se u presudi.

U obrazloženju svoje odluke, Apelacioni sud je naveo da je prvostepeni sud pravilno od olakšavajućih okolnosti uzeo u obzir da okrivljeni nije do sada osuđivan, da je priznao relevantne činjenice, te da je ispoljio osećaj krivice i kajanja, kao i da otežavajućih okolnosti nema.

Na visinu kazne koja mu je izrečena, uticala je društvena opasnost krivičnog dela i nastala posledica, stepen krivice, zatim okolnost da se majka nije pridružila krivičnom gonjenju, njegovo ponašanje posle izvršenog krivičnog dela, motivi zbog kojih je to učinio, ali i okolnost da je doprineo efikasnijem obaveštavanju hitne službe Doma zdravlja i uticao da se ženi što pre pomogne, navodi Apelacioni sud.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar