Pregled dana Vesna Rakic Vodinelic
Vesna Rakić Vodinelić Foto:Newsmax Adria

Povodom slučaja sudije Ljubodraga Vučkovića iz Sjenice, koji navodno dolazi na posao s nanogiom jer se protiv njega vodi istraga zbog malverzacija sa upisom vlasnika nepokretnosti u katastar, juče se nije oglasila nijedna nadležna institucija.

Više tužilaštvo i Viši sud u Novom Pazaru juče nisu odgovarali na naše pozive i pojasnili za šta je tačno osumnjičen sudija iz Sjenice.

Takođe, na pitanja kako je moguće da sudija koji se nalazi pod istragom i dalje neometano sudi i deli pravdu drugima, nije odgovorio ni Visoki savet sudstva, nadležan za imenovanje, unapređivanje, ali i sankcionisanje sudija.

Zasad se samo oglasio predsednik Osnovnog suda u Sjenici koji je ranije rekao da je po zakonu nemoguće sudiju razrešti funkcije, ukoliko nije pravosnažno osuđen.

Međutim, istaknuta pravnica Vesna Rakić – Vodinelić istakla je za novine “Nova” da bi sudija iz Sjenice morao da bude suspendovan, sve dok se ne okonča istraga i uopšte postupak koji se vodi protiv njega.

„Postoji mogućnost da se sudija, koji je pod istragom, iako nije došlo do pravnosnažne osude, suspenduje, odnosno privremeno udalji s rada, dok se ta istraga ne završi. To je ovlašćenje, kako predsednika suda u kome sudija radi, tako može postati i ovlašćenje predsednika Višeg suda, a, takođe, na kraju i Visokog saveta sudstva.

Verujem da je tu mogućnost trebalo iskoristiti zato što se sudija, i ako se ustanovi da nije bio krivično odgovaran, u vreme istrage nalazi u osetljivoj situaciji – situaciji izvesnog nepoverenja. Kada se radi o suđenju ne treba dozvoliti da sudi sudija u odnosu na koga postoji makar zrnce sumnje. Smatram da bi mnogo bolje bilo, odnosno poželljnije i pametnije, da se takav sudija suspenduje ili bar da ne sudi aktivno u nijednom predmetu“, kaže ona i dodaje :

Pročitajte još:

„Sudija mora da ostavi utisak nepristrasnosti, a ne samo da takav bude. Trebalo bi da ga javnost takvim doživljava, to je jedan od standarda, ne samo evropskog prava, već i nekoliko akata Ujedinjenih nacija. U pomenutom slučaju to nije moguće „, ističe istaknuta profesorka prava.

Vodinelić-Rakić ističe i da joj nije poznato da smo imali još neki slučaj u pravosuđu, identičan ovom.

“ Nisam za ovakav slučaj u bivšoj Jugoslaviji čula, ne bih isključila da ih je bilo, ali da se nije čulo. Izuzev kad su bila u pitanju saobraćajna krivična dela, ali tada nisu bile lišene slobode“, navodi naša sahovornica.

Bonus video

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare