Foto:BETAPHOTO/MILOS MISKOV

Ljubodrag Vučković osumnjičen da je zbog evidencije u lokalnom katastru sačinjavao fiktivne kuporodajne ugovore i falsifikovao potpise stranaka, među kojima je bilo i preminulih.

Sudija Osnovnog suda u Sjenici Ljubodrag Vučković, uživa status osumnjičenog u istrazi koju protiv njega, ali i službenika katastra Dragića Petrovića iz tog grada, vodi Više tužilaštvo u Novom Pazaru zbog navodnih malverzacija sa kuporodajnim ugovorima o nepokretnostima i njihovim nezakonitim upisivanjem u Katastar.

Nanogica Foto: SWNS / Profimedia

On međutim, uprkos istrazi, uredno sudi deli pravdu drugima u Sjenici, a kako saznajemo, na posao dolazi sa sve “nanogicom”, koja mu je kao mera nadzora dodeljena umesto klasičnog pritvaranja.

Sudiju Vučkovića pominjao je pre dva dana advokat Božo Prelević u “Utisku nedelje”, a za šta je konkretno osumnjičen i kakve je malverzacije s katastrom vršio, novine “Nova” i portal Nova.rs nisu uspeli da zvanično saznaju u novopazarskom Višem tužilaštvu.

S druge strane, nezvanični izvori tvrde da je istragom protiv sudije Vučkovića obuhvaćen I njegov saučesnik, inače službenik lokalnog katastra Dragić Petrović.

“Sudija je sačinjavao fiktivne ugovore o kupoprodaji nepokretnosti, sam se potpisivao umesto stranaka, a navodno je razotzkriven jer su neki tisnici tih ugovora u to vreme bili mrtvi. Tu falsifikovanu dokumenatciju, sudija je predavao službenku Petroviću, koju je on potom knjižio u Katastru”, ispričao je za Nova.rs izvor upoznat s detaljima ovog slučaja.

Pročitajte još:

Ni on, međutim, nije mogao da precizira o kakvim se ugovorima radi, odnosno, da li je sudija Vučković na ovaj način „muljao“ s imovinom građana koji nemaju zakonske naslednike, s obzirom na to da se pominju iu pokojnici koji su posthumno prodavali imovinu.

“I službenik katastra uredno dolazi na posao s nanogicom”, dodaje naš izvor.

Reporteri Nova.rs pozvali su za komentar i predsednika Vučkovićevog matičnog suda u Sjenici, koji je potrdio da se u Novom Pazaru “neka istraga” vodi.

“Netačno je da sudija dolazi na posao s nanogicom. O istrazi koja se vodi mi kao sud uopšte nismo obavešteni, niti bismo imali zakonsku mogućnost da na bilo koji način u ovom trenutku reagujemo i sudiju Vučkovića udaljimo s posla. Bez pravosnažne presude da je kriv svako sankcionisanje po tom osnovu je nemoguće. Zna se koja je procedura, kao i da sudije može da razreši jedino Visoki savet sudstva”, kazao je za Nova.rs predsednik Osnovnog suda u Sjenici Vejsil Smajović.

Njegov mišljenje deli i bivši sudija Specijalnog suda, danas advokat Vladimir Vučinić, koji takođe kaže da je nemoguće udaljiti sudiju s posla u trenutku dok se protiv njega vodi određena istraga.

„Zakon je izričit i sudije kao nosioci pravosudnih funkcija imaju određeni imunitet, a o postupku protiv njih odlučuje Visoki savet sudija. Moguća je eventualna suspenzija, ali tek ako bude potvrđena optužnica, pre toga ne, jer i za sudije važi prezumpcija nevinosti. Zakonom su regulisani uslovi pod kojima sudija može biti razrešen funkcije, a jedan od njih je da bude osuđen na kaznu zatvora, koja nije uslovna, dužu od šest meseci“, kaže advokat Vladimir Vučinić.

Sporno više od 2.000 ugovora

Slučaj sudije Vučkovića postao je viralan na društvenim mrežama. Brojni korisnici komenatrišu da je on samo deo mnogo obimnije istrage, kojom je obuhvaćeno više od 2.000 fiktivnih ugovora, na kojima su falsifikovani potpisani živi, ali i mrtvi građani.

Bonus video:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare