Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

U Italji, zemlji koja je evropsko žarište smronosnog koronavirusa, trenutno cveta naunosniji ilegalan posao - zelenašenje. Dok jedan deo građana sahranjuje svoje najmilije, mnogo je onih koji zbog izolacije ili gubitka posla ne mogu da servisiraju prispele finansijske obaveze, pa kriminalci ovako stanje koriste i zarađuju na sveobuhvatnoj nesreći. Ovaj scenario, po mišljenju upućenih, verovatrno čeka i Srbiju, ali za tri, četiri meseca.

Protivzakonito pozajmljivanje novca je oduvek bio ilegalan isplativ biznis, a zakon kao da nema rešenje za ovaj đavolji posao. To potvrđuje i činjenica da je u Italiji mafija trenutno sve preuzela. Dok se s jedne strane broje na hiljade i hiljade mrtvih, drugi zadovljno trljaju ruke i broje hiljade novčanica koje će da zarade od tuđeg gubitka.

Zanimalo nas je da li ovakav scenario čeka i Srbiju?

Borivoje Borović, Foto: Medija centar Beograd

„Zbog ovakvih okolnosti i zabrane kretanja, odnosno, policijskog časa, u Srbiji je trenutno nemoguće baviti se takvim ileglanim radnjama“, rekao nam je advokat Borivoje Borović.

Njegov kolega, Vlada Gajić je istog mišljenja za trenutno stanje, ali za ono što nas čeka nakon ukidanja vanrednih mera, nema svetle prognoze.

„Procvat zelenašenja se u Srbiji trenutno ne događa, mi advokati bismo to odmah znali. Ali, biće ga za tri, četiri meseca. Kada se sve smiri i stane, tada će ljudi da dožive i osete finansijski pad i onda će početi prodaja zlata, klavira, kola… Tada će i zelenašenje da počne punom parom.“

Činjenica je da će posle koronavirusa globalna ekonomija, odnosno privreda, pretrpeti ogromne gubitke, pa tako i pojedinci. Poznato je da je siromaštvo idealno tlo za kriminal i zaradu na crno, a šta nas tačno čeka za tih nekoliko meseci, ostaje da vidimo…

Foto: Profimedia.rs

ŠTA JE ZELENAŠENJE?

Zelenaš je osoba koja se bavi davanjem neosiguranih novčanih pozajmica privatnim licima po izuzetno visokim (“zelenaškim”) kamatnim stopama, a prilikom naplate duga od dužnika se najčešće služi ucenama ili pretnjama nasiljem. Zelenaštvo je ilegalna aktivnost, a zelenaši su obično deo organizovanog kriminalnog podzemlja. Mušterije zelenaša su najčešće osobe kojima iz bilo kog razloga nije moguće odobriti kredit u banci. Uslovi za pozajmicu kod zelenaša su neretko toliko teški da dužnik do kraja života nije u stanju da vrati dug.