Foto:Screenshot

Privredni apelacioni sud (PAS) odbio je da prizna stranu sudsku presudu, a kojom je Privredna banka Zagreb tražila isplatu troškova postupka koji je Jugobanka vodila pred Trgovinskim sudom u Zagrebu.

Ovom odlukom biće sprečeno da budžet Republike Srbije bude oštećen za ukupno oko dva miliona evra, i to samo u sporovima Jugobanke, budući da su njeni stečajni poverioci većinom korisnici budžeta.

U ovom predmetu, Privredna banka Zagreb tražila je da se sprovede izvršenje presude Trgovačkog suda u Zagrebu i da se naplate parnični troškovi u iznosu od 619.625 kuna, ali je uslov za to bio da se najpre prizna strana sudska odluka, piše Politika. Ipak, do toga nije došlo.

Advokat Ivan Simić, pravni zastupnik Nova.rs, prokomentarisao je za Nova.rs odluku Privrednog apelacionog suda.

„Ovu odluku PAS, kao suda republičkog ranga, ni na koji način, ne možemo posmatrati kao bilo kakvu vrstu trijumfa, bez obzira sto je klackalica na relaciji prvostepeni-drugostepeni sud trajala skoro 4 godine. Sveukupno, ovo je samo jedna minimalistička satisfakcija, isključivo u smislu samopoštovanja pravnog poretka Republike Srbije. Dakle, i pored toga, što će stečajna masa biti očuvana, za nekih skoro do 2 miliona evra, a sto će omogućiti, da se za taj iznos u većoj meri naplate stečajni poverioci, koji su uglavnom direktni ili indirektni korisnici budžeta Republike Srbije, ovo je jeste, samo jedna vrsta utešne nagrade, upravo u pogledu očuvanja elementarne logike pravnog saobraćaja“, kaže za Nova.rs Simić.

Ivan Simić, advokat
Ivan Simić Foto: Zoran Lončarević/Nova.rs

On dalje za Nova.rs objašnjava šta ova odluka znači.

„Posebno, u smislu činjenice da je srpskim preduzećima u Hrvatskoj konfiskovana (u punom smislu značenja te reči) pokretna i nepokretna imovina čija se vrednost, po nekim izvorima procenjuje i na milijarde evra. Kao pravnik i učesnik u javnim životu, mogu samo da iskažem poštovanje prema veću sudije Aleksandra Vasića na odgovornom, iscrpnom i pre svega, sadržajnom obrazloženju ove odluke. Ponavljam, ovo nije nikakav trijumf ili pobeda, našeg pravnog tima, a svakako ni naseg pravnog sistema odnosno pravnog poretka, iz još jednog veoma jednostavnog i izuzetno važnog razloga. Naime, vrednost imovine kojima hrvatska preduzeća raspolažu u Srbiji, po osnovu primene Sporazuma o sukcesiji, takođe, po nekim procenama meri se i do više desetina a vrlo verovatno i više stotina miliona evra“, navodi Simić i dodaje:

Pročitajte još:

„Po mom shvatanju, najznačajnija stvar jeste potencijalno preispitivanje primene Sporazuma o sukcesiji od strane srpskog pravosuđa i otpočinjanje dosledne primene (pravnog) instituta takozvane “odmazde”. Radi izbegavanja svake sumnje u pravnom saobraćaju, ovaj institut podrazumeva isključivo pravno utemeljenu primenu principa jednakog postupanja, što bi trebalo da dovede do faktičke činjenice da imovina, koju su “hrvatska” preduzeća potraživala pred sudovima i drugim državnim organima u Srbiji, ima za istu posledicu kao i imovina koju su “srpska” preduzeća potraživala u Hrvatskoj. Po određenim saznanjima, do sada je taj institut primenjen samo jedanput i to ukoliko se ne varam, od strane Apelacionog suda u Kragujevcu“, tvrdi advokat.

Podsetimo, Jugobanka je zatvorena 2002. godine, a spor sa Zagrebačkom bankom, koji ima, traje godinama.

BONUS VIDEO: Hapšenje dilera

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar