Foto:Profimedia.rs

Fidan Demoli, optužen za terorizam, priznao je danas krivicu i izrazio kajanje što se borio za terorističku organizaciju ISIS.

On je u Posebnom odeljenju Osnovnog suda u Prištini, priznao krivicu, nakon što mu je optužnicu pročitao specijalni tužilac Afrim Šefkiu (Shefkiu), prenosi Zakletva za pravdu.

Demoli se izjasnio krivim za počinjenje krivičnog dela „teroririzam“, a krivicu je priznao policiji i tužiocu.

Njegov branilac, advokat Jeton Partuzi, rekao je da je optuženi Demoli bio u dovoljnoj meri konsultovan sa njim o posledicama i koristima izjašnjavanja o krivici, stoga je zaražio od suda da pozdravi njegovo priznanje krivice.

PROČITAJTE JOŠ:

Odobrenje izjašnjavanja o krivici prihvatio je i specijalni tužilac Šefkiu, koji je naveo da je ovo potvrdno izjašnjavanje o krivici potpuno u skladu sa zakonskim odredbama.

I predsedavajuća sudija Šadije Gerguri (Shadije), pozdravila je priznanje krivice.

Što se tiče otežavajućih i olakšavajućih okolnosti koje će biti uzete u obzir prilikom merenja i izricanja kazne, tužilac Šefkiu je kao olakšavajuću okolnost naveo potvrdno priznanje krivice, bračno stanje i kajanje zbog izvršenja krivičnog dela.

Kao otežavajuće okolnosti tužilac Šefkiu je naveo težinu krivičnog dela, stepen krivične odgovornosti optuženih, način izvršenja krivičnog dela, kao i hronologiju putovanja da bi završio kao strani terorista.

Demolijev advokat Partuzi tražio je od suda da prihvati priznanje krivice, njegovu saradnju sa pravosuđem u svim fazama postupka, navodeći i lošu ekonomsku situaciju, koja je, prema rečima advokata, uticala na njega da ode u Siriju verujući da bi tamo bolje živeo, pošto su mu obećane dobre plate i dečji dodaci.

Advokat Partuzi je kao drugu okolnost naveo duboko kajanje optuženog, činjenicu da je otac šestoro dece, njegovo loše zdravstveno stanje, boravak u pritvoru u Siriji, gde je, prema rečima advokata, maltretiran.

Takođe je zatražio od suda da mu u kaznu uračuna vreme provedeno u zatvoru u Siriji i u zatvoru visoke bezbednosti na Kosovu.

„Žao mi je zbog svojih postupaka, nisam dobrog zdravstvenog stanja, obećavam da nikada neću ponoviti krivično delo“, rekao je na kraju optuženi Demoli.

Presuda će biti objavljena 20. januara 2022. godine.

Bonus video: Al-Kaida – dani koji su označili početak terora širom sveta

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar