Foto:EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

Srpski državljanin Strahinja Savić, osumnjičen da je bio član grupe koja je pripremala ubistvo Marka Ljubiše Kana u Budvi, priznao je istražiteljima da je, uz pomoć drugih pripadnika kriminalne organizacije, u Crnu Goru došao u noći između 19. i 20. janura, s ciljem da prati osobu čije je ubistvo planirano. On je takođe dobrovoljno policijskim službenicima saopštio pristupne šifre od kriptovanog telefonskog uređaja i omogućio audio vizuelno snimanje sadržaja.

Cetinjanin u bekstvu

„Cetinjanin Miloš Klečak (33) prihvatio je članstvo u kriminalnoj organizaciji koja je planirala ubistvo Marka Ljubiše zvanog Kan, a njegova uloga bila je da prevozi izvršioce krivičnih dela do graničnih prelaza, spaja ih sa drugim članovima grupe i vodi do takozvanih štek stanova… “

To između ostalog piše u spisima Specijalnog državnog tužilaštva (SDT), na osnovu kojih je određen pritvor tom tridesetrogodišnjaku. On nije dostupan nadležnim organima, pišu „Vijesti“.

„Iako okrivljeni Klečak Miloš nije dostupan, odnosno doveden sudiji za istragu, niti saslušan, određuje se pritvor u odnosu na njega, shodno članu 176 st. 3 i 4 ZKP, koji dopušta određivanje pritvora i bez saslušanja okrivljenog ako se on krije, s tim što će sud u roku od 48 sati od časa lišenja slobode, saslušati okrivljenog… i nakon toga odlučiti da li će odluku o određivanju pritvora ostaviti na snazi ili pritvor ukinuti“, navodi se u rešenju o određivanju pritvora.

Srpski državljani Lazar Ilić i Strahinja Savić uhapšeni su krajem januara u Budvi, a iz tužilaštva tvrde da su i Klečak i Grga Milićević deo iste kriminalne grupe.

Istražitelji, međutim, još nisu utvrdili ko je na čelu te organizacije.

„Pored osumnjičenog Klečak Miloša i okrivljenih Savić Strahinje, Ilić Lazara i Milićević Grge, članstvo u kriminalnoj organizaciji prihvatili su i druga za sada neidentifikovana lica koja u komunikaciji koja se odvija putem kriptovanih telefonskih uređaja, koriste nadimke – Predator, Pirana nov, a koja je formirana radi sticanja nezakonite dobiti i moći i delovanje kriminalne organizacije je planirano na duže vreme u međunarodnim razmerama, uz primenu tačno određenih pravila i unutrašnje kontrole i discipline, a svaki član… je imao određen zadatak i ulogu… U delovanju kriminalne organizacije je primenjivano zastrašivanje i nasilje“, navodi se u dokumentu suda.

Klečak je, kako se navodi, bio zadužen za pružanje logistike izvršiocima krivičnih dela, izvršavanjem neredbi organizatora…

„Da na teritoriji Crne Gore pruža logističku podršku neposrednim izvršiocima krivičnih dela… da lično prevozi izvršioce krivičnih dela nakon njihovog ulaska u Crnu Goru do lokacija na kojima se nalaze takozvani štek stanovi namenjeni za potrebe skrivanja pripadnika kriminalne organizacije, da prevozi izvršioce krivičnih dela do graničnih prelaza i predaje ih drugim članovima kriminalne organizacije koji im dalje omogućavaju ilegalan prelazak državne granice, da obezbeđuje štek stanove za potrebe skrivanja pripadnika kriminalne organizacije, da ih povezuje sa drugim pripadnicima kriminalne organizacije“, navodi se u spisima.

Objašnjava se da osnovana sumnja da je Klečak izvršio krivično delo, proizilazi iz navoda krivične prijave, ali i odbrana okrivljenih Savića, Milićevića i, kako piše, tri DVD-ja na kojima se nalazi izuzeti video zapis sa sigurnosnih kamera restorana „Durmitor“ u Bijelom Polju…

Ilustracija Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Specijalni tužilac Saša Čađenović nedavno je na konferenciji za novinare govorio kako su policija i SDT sprečili Kanovo ubistvo.

„Oni su planirali, a po uputstvima zasada NN organizatora kriminalne organizacije, da u jednom od ugostiteljskih objekata u Budvi, upotrebom vatrenog oružja liše života Lj. M. Izvršenim pretresima takozvanog ‘štek’ stana u Budvi u kome je zatečen i I. L., pronađeno je vatreno oružje pištolj kojim je delo trebalo da bude izvršeno ubistvo, kao i druga oprema – kriptovani mobilni telefoni koji su služili za komunikaciju između pripadnika kriminalne organizacije i radi dobijanja uputstava o delovanju njenih pripadnika“, saopštio je tužilac Čađenović novinarima.

Savić policajcima predao šifre kriptovanog telefona

Srpski državljanin Strahinja Savić priznao je istražiteljima da je, uz pomoć drugih pripadnika kriminalne organizacije, u Crnu Goru došao u noći između 19. i 20. janura, s ciljem da prati osobu čije je ubistvo planirano.

To se navodi u rešenju sudija Apelacionog suda, kojim se odbacuju žalbe na odluku podgoričkog Višeg suda o produžavanju pritvora za još dva meseca Saviću i Iliću.

„Osnovana sumnja proizilazi iz spisa predmeta, a prevashodno iz odbrane okrivljenog S.S… u kojoj je u bitnom naveo da je u CG došao kako bi sproveo opservaciju lica čije ubistvo je planirano“, piše u rešenju.

Navodi se da je tada objasnio način na koji je prešao državnu granicu, ispričao ko mu je od drugih pripadnika kriminalne organizacije omogućio prevoz i koja je bila njegova uloga…

Tvrdi, kako piše u spisima, da je radio po nalogu Ilića i da je prema njegovim instrukcijama zauzeo poziciju u jednom ugostiteljskom objektu kod budvanskog Sportskog centra, „sa koje pozicije je nesmetano mogao da uoči dolazak oštećenog“ i posredstvom kriptovanog telefona izveštava druge o njegovom kretanju…

„A sve u cilju stvaranja pogodnih uslova za ubistvo oštećenog lica“.

Objašnjava se da je dobrovoljno policijskim službenicima saopštio pristupne šifre od kriptovanog telefonskog uređaja i omogućio audio vizuelno snimanje sadržaja.

„Analizom sadržaja kriptovanog telefonskog uređaja, potvrđeni su navodi koje je u svom iskazu saopštio okrivljeni S.S.“, navodi se u rešenju.

Našli pištolj sa 20 metaka, telefone, falsifikovana dokumenta

U dokumentima piše da su policijski službenici, pretresajući stan koji koristi Ilić, između ostalog, pronašli i privremeno oduzeli pištolj sa okvirom od 19 metaka i jednim metkom u ustima cevi, dva kriptovana telefonska uređaja i falsifikovana biometrijska dokumenta…

Kako se navodi, on je državnu granicu prešao 27. februara 2019. godine, na prelazu Dobrakovo.

Ilića policija u Srbiji sumnjiči da je u oktobru 2020. godine u Beogradu iz vatrenog otužja usmrtio Aleksandra Šarca.
***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar