Ilustracija Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Službenici Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, u nastavku kriminalističke istrage usmerene na sprečavanje i rasvetljavanje krivičnih dela pokušaj ubistva, koja predstavljaju posledicu sukoba organizovanih kriminalnih grupa, u saradnji sa budvanskom policijom podneli su krivične prijave Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT) protiv Beranca Grge Milićevića i Cetinjanina Miloša Klečaka, koji se nalazi u bekstvu. Oni se terete da su stvorili kriminalnu organizaciju koja je pokušala da ubije Budvanina Marka Ljubišu Kana u jednom lokalu.

„Sumnja se da su G. M. (53) iz Berana i M. K. (34) sa Cetinja izvršili krivično delo stvaranje kriminalne organizacije. Dosadašnja istraga i prikupljeni dokazi ukazuju na sumnju da su osumnjičena lica tokom 2019. godine postali članovi kriminalne organizacije koja je na teritoriji Crne Gore i Republike Srbije formirana radi izvršenja krivičnih dela ubistvo, a u kojoj kriminalnoj organizaciji su imali zadatke i uloge da pružaju logističku podršku neposrednim izvršiocima krivičnih dela. Sumnja se da je G. M. prevozio pripadnike kriminalne organizacije iz Republike Srbije u Crnu Goru, gde ih je po dolasku na teritoriju Crne Gore dalje preuzimao osumnjičeni M. K. koji je bio zadužen za njihov prevoz do gradova na Primorju, gde se nalaze tajne lokacije takozvani štek stanovi“, saopšteno je iz Uprave policije.

Navedene policijsko-tužilačke aktivnosti predstavljaju nastavak istrage u kojoj su 22. januara ove godine u Budvi lišeni slobode državljani Republike Srbije Strahinja Savić i Lazar Ilić, a čijim hapšenjem su sprečeni u nameri da izvrše ubistvo Marka Kana Ljubiše iz Budve.

Foto: Savo PRELEVIC / AFP / Profimedia

– Osumnjičeni G. M. je lišen slobode i njemu je, nakon saslušanja kod nadležnog sudije za istragu, određen pritvor i sproveden je u Upravu za izvršenje krivičnih sankcija. Osumnjičeni M. K. se nalazi u bjekstvu – pojasnili su iz policije za crnogorski „Dan“.

Policijski službenici Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije preduzimaju intenzivne mere i radnje u cilju lociranja osumnjičenih lica koja su u bekstvu, kao i identifikovanju drugih pripadnika predmetne kriminalne organizacije i njihovom procesuiranju nadležnom Specijalnom državnom tužilaštvu Crne Gore.

– U pravcu sprečavanja delovanja kriminalnih organizacija koje su formirane radi izvršenja neograničenog broja krivičnih dela ubistvo i teško ubistvo na teritoriji Crne Gore, sprečeno je izvršenje krivičnog dela ubistvo na štetu Lj. M. iz Budve koje je trebalo da se dogodi u Budvi 21, odnosno 22. januara 2021. godine. Tom prilikom lišena su slobode dva lica S.S. i I.L. zbog postojanja osnovane sumnje da su izvršili krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i krivično djelo ubistvo u pokušaju. Prema do sada prikupljenim dokazima do granice osnovane sumnje je utvrđeno da su S. S. i I. L. planirali, a po uputstvima za sada NN organizatora kriminalne organizacije, da u jednom od ugostiteljskih objekata u Budvi, upotrebom vatrenog oružja Lj. M. liše života – saopštio je nedavno specijalni tužilac Saša Čađenović.

Pretresom pronađen pištolj
Iz tužilaštva je ranije saopšteno da je €‹izvršenim pretresima tzv. štek stana u Budvi, u kom je zatečen i Lazar Ilić, inače osumnjičen da je u Beogradu ubio Aleksandra Šarca, pronađen pištolj kojim je delo trebalo da bude izvršeno, kao i druga oprema – kriptovani mobilni telefoni koji su služili za komunikaciju između pripadnika kriminalne organizacije i radi dobijanja uputstava o delovanju njenih pripadnika.

– U odnosu na lice I. L. prema do sada prikupljenim dokazima do granice osnovane sumnje je utvrđeno da je on trebalo da bude neposredni izvršilac krivičnog dela na štetu Lj. M. Takođe, u odnosu na ovo lice od strane nadležnih državnih organa Republike Srbije raspisana je i međunarodna poternica da je neposredni izvršilac krivičnog dela ubistvo koje se dogodilo na teritoriji Republike Srbije – kazao je specijalni tužilac Saša Čađenović.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar